• Ny utgåva av Esaias Tegnérs kyrkliga tal

[2017-05-23] Esaias Tegnér var en av Sveriges största kulturpersonligheter och han är idag kanske mest ihågkommen som diktare och brevskribent. Men han var också präst och sedermera biskop och höll inom ramen för dessa roller många predikningar och andra typer av kyrkliga tal. Dessa görs nu tillgängliga i en ny utgåva, vars första volym utkommer i dagarna.

• Dags för NoDaLiDa-konferensen som firar 40 år

[2017-05-18] Att få datorer att hantera mänskligt språk blir allt viktigare. Den nordiska datalingvistikkonferensen NoDaLiDa firar i år 40-årsjubileum och är tillbaka i Göteborg där allt startade 1977. Under tre dagar, 22-24 maj, samlas ledande forskare, industrirepresentanter och andra intresserade från flera länder för att ta del av den senaste forskningen inom området.

• Ny rapport om klarspråksarbete och yrkeslivsskrivande

[2017-05-18] Den nya rapporten "Klarspråksarbete och yrkeslivsskrivande - en forskningsöversikt" är en översikt över forskning som har relevans för klarspråksarbete, det vill säga strävandena efter ett bättre och begripligare språk på svenska myndigheter. I rapporten presenteras också forskning som handlar om skrivande i arbetslivet.

• Heldag om svenska som andraspråk i praktiken

[2017-05-16] Arrangemanget "Svenska som andraspråk i praktiken ¿ exempel från verksamheter i Angered" ägde rum den 12 maj 2017 vid institutionen för svenska språket. Det ett årligt återkommande arrangemang för lärarstudenterna som går sin första termin i svenska som andraspråk (SVA).

• Språkforskare tilldelas stipendium av Svenska Akademien

[2017-05-12] Karin Helgesson har tilldelats Svenska Akademiens stipendium till postdoktorala språkforskare för år 2017. Stipendiet delas ut som stöd och belöning för värdefulla bidrag till kännedomen om svenska språket.