Interaktion och hantering av perspektivskillnader i ett nätforum för medborgarservice

Seminarium, Seminarieserie

Andreas Nord, institutionen för svenska språket, Göteborgs universitet: Interaktion och hantering av perspektivskillnader i ett kommunalt nätforum för medborgarservice.

I det svenska klarspråksarbetet har råd och riktlinjer för språket hittills varit anpassade för olika typer av traditionellt skriftspråkliga och monologiska texter, som informationstexter och beslutsbrev. Den nya typ av skriftlig kommunikation i olika digitala forum som börjar bli vanlig ställer krav på nya typer av råd och rekommendationer. Vad blir "klarspråk" när myndighetsföreträdaren inte bara ska tala till medborgaren utan faktiskt föra en dialog med hen? På seminariet vill jag diskutera utdrag ur interaktionen i ett internetforum, nämligen det som erbjuds av Huddinge kommun på deras hemsida, för att diskutera detta. Vilka problem och dilemman i kommunikationen blir synliga? Vilka strategier använder deltagarna för att hantera de olika förväntningar och perspektiv som de kan väntas ha?

Datum: 2017-03-03

Kategorier: Humaniora

Arrangör: Språkbruksseminarierna är en seminarieverksamhet anordnad av profilområdet Text och kontext. Samtalslaborationerna är ett arbetsseminarium där vi tillämpar samtalsanalytisk metod. Arrangemangen är öppna för alla intresserade, inom och utanför institutionen.

Plats: F314

Kontaktperson: Andreas Nord och Per Holmberg