Från Rön till Vetenskap?

Ett seminarium om ett tänkbart projekt som tar sin utgångspunkt i Kungliga Vetenskapsakademiens Handlingar.

Handlingarna är viktiga och intressanta på flera sätt:

• De presenterar vetenskap utan att ha en tydlig vetenskaplig genre att hålla sig till. På vilket sätt är KVAH med om att utforma denna genre?

• De skrivs på svenska utan att författarna har ett gemensamt vetenskapligt språk att tillgå. Vad har det för betydelse för terminologi? Kan man se att ett gemensamt vetenskapligt språk växer fram? Handlingarna är på så sätt också med om att sätta en slags standard för hur viss vetenskaplig text ska se ut och föras fram.

• Ett krav för att få publicera sig i KVAH var (för de flesta!) att man presenterade ett empiriskt grundat "rön". Hur blev detta vetenskapligt? Hur bar sig författana åt för att legitimera sin forskning?

Ett projekt rörande KVAH skulle kunna intressera många. Man kan undersöka materialet synkront, diakront, lexikaliskt, textvetenskapligt, grammatiskt. En given utgångspunkt för många av de tänkbara undersökningarna är att materialet fanns digitaliserat och tillgängligt i databasform.

Hoppas ni vill vara med och diskutera detta!

Föreläsare: Lena Rogström

Datum: 2017-10-04