Esaias Tegnérs kyrkliga tal. Om arbetet med en vetenskaplig kritisk utgåva.

Barbro Wallgren Hemlin presenterar sitt pågående arbete med en ny utgåva av Esaias Tegnérs kyrkliga tal.

Abstract
En biskop som också var sin tids största svenska poet, professor, politiker och brevskrivare. 1182 handskrivna manuskriptsidor, fördelade på 114 manuskript och 83 kyrkliga tal. Detta är grunden för den vetenskapliga, kritiska utgåva av Esaias Tegnérs kyrkliga tal, vars första volym kom ut i maj 2017. Arbetet med utgåvan har utförts av Barbro Wallgren Hemlin och den utgör fjärde och sista delen av Tegnérsamfundets utgåva av Tegnérs samlade skrifter (sedan tidigare finns dikter, brev och profana tal utgivna).

Vid seminariet kommer utgivningsarbetet att belysas ut olika synvinklar, mestadels på konkret nivå. Det kommer att handla om handskriftsmaterialets omfång och beskaffenhet samt om editionstekniska överväganden som gjorts under arbetet. En del av seminariet ska behandla datering. Under utgivningsarbetet har många tidigare odaterade manuskript kunnat dateras och den process som leder fram till säkra dateringar kräver många olika typer av metodik. Processen kan liknas vid ett detektivarbete där olika typer av ledtrådar, både inom och utom själva manuskriptet, till sist ger säker kunskap om när talet hölls. Det kommer att ges exempel på hur detta arbete kan gå till och vilka metoder som kan komma till användning. En annan del av seminariet behandlar utgåvans tre typer av kommentarer, dvs. sakkommentarer, varianter och ordförklaringar. I synnerhet ska arbetet med sakkommentaren ges konkret belysning, eftersom detta är mångfacetterat och kräver stöd och kunskaper från en rad olika och vitt skilda vetenskapsfält.

Föreläsare: Barbro Wallgren Hemlin

Datum: 2017-12-11