Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Nyheter

 • Dags för NoDaLiDa-konferensen som firar 40 år

  [2017-05-18] Att få datorer att hantera mänskligt språk blir allt viktigare. Den nordiska datalingvistikkonferensen NoDaLiDa firar i år 40-årsjubileum och är tillbaka i Göteborg där allt startade 1977. Under tre dagar, 22-24 maj, samlas ledande forskare, industrirepresentanter och andra intresserade från flera länder för att ta del av den senaste forskningen inom området.

 • Ny rapport om klarspråksarbete och yrkeslivsskrivande

  [2017-05-18] Den nya rapporten "Klarspråksarbete och yrkeslivsskrivande - en forskningsöversikt" är en översikt över forskning som har relevans för klarspråksarbete, det vill säga strävandena efter ett bättre och begripligare språk på svenska myndigheter. I rapporten presenteras också forskning som handlar om skrivande i arbetslivet.

 • Heldag om svenska som andraspråk i praktiken

  [2017-05-16] Arrangemanget "Svenska som andraspråk i praktiken ¿ exempel från verksamheter i Angered" ägde rum den 12 maj 2017 vid institutionen för svenska språket. Det ett årligt återkommande arrangemang för lärarstudenterna som går sin första termin i svenska som andraspråk (SVA).

 • Språkforskare tilldelas stipendium av Svenska Akademien

  [2017-05-12] Karin Helgesson har tilldelats Svenska Akademiens stipendium till postdoktorala språkforskare för år 2017. Stipendiet delas ut som stöd och belöning för värdefulla bidrag till kännedomen om svenska språket.

 • Satsflätor med relativsats har undersökts i spontant språkbruk

  [2017-05-11] Satsflätor är en typ av meningar där ett led står i en sats men tolkas i en annan sats. Satsflätor med att-sats förekommer i många språk men satsflätor med relativsats har bara observerats i svenska, norska och danska. En ny avhandling vid Göteborgs universitet kan leda till att de grammatiska mönstren i dessa nordiska språk kan uppmärksammas mer i internationell forskning.

 • Kartläggning om anslagstavlor klar

  [2017-05-04] Massexperimentet där skolklasser i Sverige har hjälpt forskare att samla in data om anslagstavlor är klart. Idag presenteras resultatet i en slutrapport. Det visade sig att inbjudningar är bland de vanligaste budskapen på alla lappar och anslag.

 • Svenska för utländska akademiker återuppstår

  [2017-05-04] För två år sedan lades den förberedande kursen i svenska för utländska akademiker ner. Nu har den återuppstått i en delvis ny form. ¿ Den har förlängts till tre terminer och kräver inte längre några förkunskaper i svenska. Söktrycket har varit hårt, det märks att kursen fyller ett stort behov, förklarar studierektor Carina Carlund.

 • Tidsbegränsad anställning som forskare

  [2017-05-02] Institutionen för svenska språket vid Göteborgs universitet ledigförklarar en tidsbegränsad anställning som forskare.

 • Forskningsassistent (digitalisering)

  [2017-05-02] Institutionen för svenska språket vid Göteborgs universitet ledigförklarar två timanställningar som forskningsassistent, inom projektet Estlandssvenskans språkstruktur (ESST).

 • Forskningsassistent inom ESST-projektet

  [2017-05-02] Institutionen för svenska språket vid Göteborgs universitet ledigförklarar två timanställningar som forskningsassistent inom projektet Estlandssvenskans språkstruktur (ESST).

Fler nyheter

Kontaktinformation

Webbansvarig, institutionen för svenska språket

Box 200, 405 30 Göteborg

Besöksadress:
Renströmsgatan 6

Telefon:

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2011-12-12
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?