• Röstjämförelser i polisutredningar i fokus för ny avhandling

[2017-06-19] Jonas Lindh är rättsfonetiker och har i många år anlitats av Polisen både i Sverige och utomlands. Nu disputerar han med Sveriges första avhandling i ämnet. Den visar bland annat att lyssnare fokuserar på helt andra saker än ett automatiskt system.

• Utlyst anställning som forskare inom området talanalys

[2017-06-08] Institutionen för svenska språket vid Göteborgs universitet ledigförklarar en tidsbegränsad anställning som forskare inom området talanalys, med placering vid Språkbanken.

• Utlyst anställning som administratör

[2017-06-08] Institutionen för svenska språket vid Göteborgs universitet ledigförklarar en anställning som administratör med inriktning mot forskning och utveckling.

• Ny utgåva av Esaias Tegnérs kyrkliga tal

[2017-05-23] Esaias Tegnér var en av Sveriges största kulturpersonligheter och han är idag kanske mest ihågkommen som diktare och brevskribent. Men han var också präst och sedermera biskop och höll inom ramen för dessa roller många predikningar och andra typer av kyrkliga tal. Dessa görs nu tillgängliga i en ny utgåva, vars första volym utkommer i dagarna.

• Dags för NoDaLiDa-konferensen som firar 40 år

[2017-05-18] Att få datorer att hantera mänskligt språk blir allt viktigare. Den nordiska datalingvistikkonferensen NoDaLiDa firar i år 40-årsjubileum och är tillbaka i Göteborg där allt startade 1977. Under tre dagar, 22-24 maj, samlas ledande forskare, industrirepresentanter och andra intresserade från flera länder för att ta del av den senaste forskningen inom området.

• Ny rapport om klarspråksarbete och yrkeslivsskrivande

[2017-05-18] Den nya rapporten "Klarspråksarbete och yrkeslivsskrivande - en forskningsöversikt" är en översikt över forskning som har relevans för klarspråksarbete, det vill säga strävandena efter ett bättre och begripligare språk på svenska myndigheter. I rapporten presenteras också forskning som handlar om skrivande i arbetslivet.

• Heldag om svenska som andraspråk i praktiken

[2017-05-16] Arrangemanget "Svenska som andraspråk i praktiken ¿ exempel från verksamheter i Angered" ägde rum den 12 maj 2017 vid institutionen för svenska språket. Det ett årligt återkommande arrangemang för lärarstudenterna som går sin första termin i svenska som andraspråk (SVA).

• Språkforskare tilldelas stipendium av Svenska Akademien

[2017-05-12] Karin Helgesson har tilldelats Svenska Akademiens stipendium till postdoktorala språkforskare för år 2017. Stipendiet delas ut som stöd och belöning för värdefulla bidrag till kännedomen om svenska språket.

• Satsflätor med relativsats har undersökts i spontant språkbruk

[2017-05-11] Satsflätor är en typ av meningar där ett led står i en sats men tolkas i en annan sats. Satsflätor med att-sats förekommer i många språk men satsflätor med relativsats har bara observerats i svenska, norska och danska. En ny avhandling vid Göteborgs universitet kan leda till att de grammatiska mönstren i dessa nordiska språk kan uppmärksammas mer i internationell forskning.

• Kartläggning om anslagstavlor klar

[2017-05-04] Massexperimentet där skolklasser i Sverige har hjälpt forskare att samla in data om anslagstavlor är klart. Idag presenteras resultatet i en slutrapport. Det visade sig att inbjudningar är bland de vanligaste budskapen på alla lappar och anslag.