• Dags för NoDaLiDa-konferensen som firar 40 år

[2017-05-18] Att få datorer att hantera mänskligt språk blir allt viktigare. Den nordiska datalingvistikkonferensen NoDaLiDa firar i år 40-årsjubileum och är tillbaka i Göteborg där allt startade 1977. Under tre dagar, 22-24 maj, samlas ledande forskare, industrirepresentanter och andra intresserade från flera länder för att ta del av den senaste forskningen inom området.

• Ny rapport om klarspråksarbete och yrkeslivsskrivande

[2017-05-18] Den nya rapporten "Klarspråksarbete och yrkeslivsskrivande - en forskningsöversikt" är en översikt över forskning som har relevans för klarspråksarbete, det vill säga strävandena efter ett bättre och begripligare språk på svenska myndigheter. I rapporten presenteras också forskning som handlar om skrivande i arbetslivet.

• Heldag om svenska som andraspråk i praktiken

[2017-05-16] Arrangemanget "Svenska som andraspråk i praktiken ¿ exempel från verksamheter i Angered" ägde rum den 12 maj 2017 vid institutionen för svenska språket. Det ett årligt återkommande arrangemang för lärarstudenterna som går sin första termin i svenska som andraspråk (SVA).

• Språkforskare tilldelas stipendium av Svenska Akademien

[2017-05-12] Karin Helgesson har tilldelats Svenska Akademiens stipendium till postdoktorala språkforskare för år 2017. Stipendiet delas ut som stöd och belöning för värdefulla bidrag till kännedomen om svenska språket.

• Satsflätor med relativsats har undersökts i spontant språkbruk

[2017-05-11] Satsflätor är en typ av meningar där ett led står i en sats men tolkas i en annan sats. Satsflätor med att-sats förekommer i många språk men satsflätor med relativsats har bara observerats i svenska, norska och danska. En ny avhandling vid Göteborgs universitet kan leda till att de grammatiska mönstren i dessa nordiska språk kan uppmärksammas mer i internationell forskning.

• Kartläggning om anslagstavlor klar

[2017-05-04] Massexperimentet där skolklasser i Sverige har hjälpt forskare att samla in data om anslagstavlor är klart. Idag presenteras resultatet i en slutrapport. Det visade sig att inbjudningar är bland de vanligaste budskapen på alla lappar och anslag.

• Svenska för utländska akademiker återuppstår

[2017-05-04] För två år sedan lades den förberedande kursen i svenska för utländska akademiker ner. Nu har den återuppstått i en delvis ny form. ¿ Den har förlängts till tre terminer och kräver inte längre några förkunskaper i svenska. Söktrycket har varit hårt, det märks att kursen fyller ett stort behov, förklarar studierektor Carina Carlund.

• Tidsbegränsad anställning som forskare

[2017-05-02] Institutionen för svenska språket vid Göteborgs universitet ledigförklarar en tidsbegränsad anställning som forskare.

• Forskningsassistent (digitalisering)

[2017-05-02] Institutionen för svenska språket vid Göteborgs universitet ledigförklarar två timanställningar som forskningsassistent, inom projektet Estlandssvenskans språkstruktur (ESST).

• Forskningsassistent inom ESST-projektet

[2017-05-02] Institutionen för svenska språket vid Göteborgs universitet ledigförklarar två timanställningar som forskningsassistent inom projektet Estlandssvenskans språkstruktur (ESST).