Ledig anställning som forskare inom området akustisk analys av tal

Nyhet: 2017-10-30

Institutionen för svenska språket söker en forskare inom ett projektet vars övergripande syfte är att utveckla språkteknologiska metoder för att tidigt kunna identifiera olika stadier av kognitiv svikt.

Arbetet består av att forska i utvinning, modellering och analys av talrelaterade akustiska och prosodiska särdrag från ljudinspelningar (som t.ex. intensitet, F0-F4, formantfrekvenser, pausduration, periodicitet - periodiska och operiodiska segmentlängd (prosodisk produktion och prosodisk variation), jitter, shimmer, antal fyllda pauser, Melskalebaserade cepstrala koefficienter – MFCC, mm.) m.h.a. av PRAAT:s inbyggda funktioner och algoritmer eller egna skript i MATLAB, lingWAVES eller annan lämplig talanalysmiljö. Särdrag innebär också värden för och beräkning av olika variablernas medelvärde, medianvärde, standardavvikelse och konfidensintervall. Syftet är att testa och utvärdera vilka av dessa särdrag som bidrar mest för differentiering av personer med mild kognitiv nedsättning och friska kontroller. Modellering och testning görs m.h.a. maskininlärningsalgoritmer exempelvis artficiella/djupa neurala nätverk, stödvektormaskin (SVM); linjär diskriminantanalys och/eller logistisk regression.

Anställningen är en tillsvidareanställning, omfattande 50%, med placering vid institutionen för svenska språket. Tillträde 2018-01-01.

Sista ansökningsdag är 14/11 2017
Läs hela utlysningen här: Forskare inom området akustisk analys av tal
Diarienummer: PAR 2017/1260

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2017-09-29