Ny app för Svenska Akademiens ordlista (SAOL)

Nyhet: 2017-04-04

Nu finns en ny app för Svenska Akademiens ordlista (SAOL). Den nya appen, som är gratis och finns för iOS och Android, speglar innehållet i den senaste tryckta upplagan av SAOL 14 (2015) och ersätter den gamla app som bygger på SAOL 13 (2006).

– I samarbete med ett apputvecklingsföretag har ordboksredaktionens medlemmar arbetat med framför allt appens innehåll. Exempelvis har vi gått igenom presentationen av ordformer, hanteringen av hänvisningslänkar och presentationen av grammatisk information, säger Kristian Blensenius, som har varit ansvarig för arbetet med appen vid institutionens ordboksredaktion.

Nyheter i SAOL-appen

– En innehållslig skillnad i förhållande till den gamla appen är förstås de tillkomna och utmönstrade orden, berättar Kristian Blensenius.

Men det har hänt fler saker än så. Redovisningen av ordformer presenteras till exempel nu på ett aptitligare sätt än tidigare genom att sidoformer placeras inom parentes efter huvudformerna, till exempel ”kollegor (kolleger)”.

En nyhet är också att sammansatta ord i flera fall har försetts med klickbara länkar till de ingående ordleden. Ett exempel är uppslagsordet hjärterum, som länkas till de relevanta betydelserna av hjärta och rum; därtill finns det en hänvisningslänk till det närliggande stjärterum.

– Vidare har sökmöjligheterna utökats: man kan nu söka på såväl delar av uppslagsord som på böjningsformer och dessutom göra sökningar i betydelsebeskrivningar och exempel, förklarar Kristian Blensenius.

Sökningen "mossen" leder till exempel både till artikeln om mosse och till artikeln om ana, eftersom den senare innehåller exemplet (ana) ugglor i mossen.

Varför ska man ladda ner SAOL som app?

– Själv har jag ofta behov av att slå upp ord när jag befinner mig långt ifrån en tryckt SAOL, till exempel i en livsmedelsaffär, och jag gissar att jag inte är unik i detta avseende. Den som vill ha en så gott som ständigt tillgänglig SAOL bör alltså ladda ner appen. Men jag skulle nog vilja rekommendera SAOL som app för alla som kommer i kontakt med svenskan, inte minst för dem som producerar svenska i någon form. Det är så lätt att slå upp det ord man är ute efter i appen tack vare de utökade sökmöjligheterna, menar Blensenius.

Mer information om SAOL 14

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2017-09-29