Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Effekter av klarspråksarbete

Forskningsprojektet "Effekter av klarspråksarbete" syftar till att beskriva vilka effekter olika typer av klarspråksinsatser får på texter i offentlig förvaltning.

För att kartlägga detta undersöks insamlade textmaterial av jämförbar typ från perioden före och perioden efter klarspråksinsatsen. Textmaterialet analyseras och jämförs dels kvalitativt, dels kvantitativt genom de redskap för kvantitativ och automatiserad språkanalys som finns vid Språkbanken vid Göteborgs universitet. 

Analysen kan bl.a. visa om texterna har blivit kortare, mer vardagsspråkliga, om de har en annan disposition eller om de på andra sätt överensstämmer med de rekommendationer som brukar ges på klarspråksutbildningar.

I projektet undersöks också andra typer av effekter i några klarspråksinsatser. Här görs intervjuer eller enkäter med skribenterna för att se om klarspråksinsatsen även har påverkat skribenternas attityder till språk och skrivande och deras arbetsrutiner vid skrivandet.

Sammantaget kan resultaten ge underlag för slutsatser om vilken typ av klarspråksinsats som leder till vilken typ av effekt på skrivandet och, i förlängningen, slutsatser om hur den här typen av arbete kan bedrivas för att uppnå gott resultat.

Medverkande forskare

Projektledare: Docent Andreas Nord
Institutionen för svenska språket, Göteborgs universitet
Box 200, 405 30 Göteborg
andreas.nord@svenska.gu.se

Docent Markus Forsberg
Språkbanken, Institutionen för svenska språket, Göteborgs universitet
Box 200, 405 30 Göteborg
markus.forsberg@gu.se

Fil. dr Lena Lind Palicki
Språkrådet, Institutet för språk och folkminnen
Box 20057, 104 60 Stockholm
lena.lind.palicki@sprakochfolkminnen.se

Kontaktinformation

Andreas Nord

Inst. för svenska språket, Box 200, 405 30 Göteborg

Besöksadress:
Renströmsgatan 6, rum F309

Telefon:
031-786 5278

Sidansvarig: Webbredaktionen|Sidan uppdaterades: 2015-04-29
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?