Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Utbildning

Utbildningen i svenska som andraspråk har en språkvetenskaplig grund. Ämnet är dock mångfasetterat och har en uttalat tvärvetenskaplig karaktär. Forskning inom ämnet kan ha många inriktningar som i olika grad vetter emot andra discipliner. Studiet av utvecklingen och användningen av andraspråket svenska med avseende på olika språkbeskrivningsnivåer hos inlärare med olika karakteristika och under olika betingelser utgör dock kärnan i utbildningen.

Är du behörig att undervisa i svenska som andraspråk?

I december 2013 skärptes behörighetskraven för den som undervisar i svenska som andraspråk. Här hittar du en sammanställning av vad som gäller.

Behörighetsförordning

Tidigare fick lärare med behörighet i svenska årskurs 1-3 per automatik även behörighet i svenska som andraspråk. Detta gäller inte längre.

För att bli behörig att undervisa i svenska som andraspråk i grundskolans årskurs 1-6 krävs nu 30 högskolepoäng (hp) i svenska som andraspråk, för åk 7-9 krävs 45 hp och för gymnasieskolan krävs 90 hp. För sfi krävs 30 hp. Detta gäller de lärare som framöver vill ansöka om behörighet i ämnet.

Observera att det kan skilja sig beroende på vilken lärarexamen du har, för mer information om det se Krav för att få behörighet (skolverket.se)

Tillgodoräknande av kurs

Ladda ner, skriv ut och fyll i blankett om tillgodoräknande av kurs:

Tillgodoräknande av kurs
 

Sidansvarig: Webbredaktionen|Sidan uppdaterades: 2017-05-16
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?