Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Lexin - en uppdaterad klassiker

Lexinordböckerna – Lexikon för invandrare – har spelat en viktig roll i undervisningen i svenska som andraspråk i mer än ett kvartssekel.

Bakgrund till Lexin

Projektet initierades på 1970-talet av dåvarande Skolöverstyrelsen och resulterade 1984 i Svenska ord, en enspråkig svensk ordbok. Svenska ord utarbetades vid Språkdata, som senare blev en del av Institutionen för svenska språket.

Ordurvalet gjordes med tanke på invandrare som skulle lära sig svenska och få tillgång till vanliga ord samt samhällsord som är viktiga för den som behöver orientera sig i det svenska samhället.

Enspråkiga Svenska ord bildade sedan underlag för mer än 20 ordböcker mellan svenska och viktiga minoritetsspråk i Sverige, till exempel finska, arabiska och turkiska. På 1990-talet utkom två nya, utökade upplagor av Svenska ord, och en nätversion blev tillgänglig.

Lexinprojekt i Danmark, Island och Norge

På grundval av det svenska projektet uppstod det också Lexinprojekt i Danmark, Island och särskilt i Norge. Numera ligger ansvaret för det svenska Lexinprojektet hos Språkrådet.

Lexin på nätet

I samband med en planerad uppdatering av de tvåspråkiga Lexin-ordböckerna fick Institutionen för svenska språket år 2008 i uppdrag av Språkrådet att genomföra en större bearbetning av Svenska ord. Uppdateringsarbetet skedde under ledning av professor Sven-Göran Malmgren. Den nya versionen är fritt tillgänglig på nätet.

Nyheter i den fjärde upplagan

I den fjärde upplagan av den enspråkiga inlärningsordboken har en del nyheter tillkommit, bland annat:

  • cirka 3 000 nya uppslagsord
  • utförligare böjningsuppgifter, särskilt för verben
  • många tusen nya språkexempel och uttryck
  • ett mycket stort antal konstruktionsuppgifter.


Den aktuella webbversionen, som utarbetats vid KTH i Stockholm, tillhandahåller nya navigeringsmöjligheter jämfört med tidigare nätversioner. En viktig nyhet är att man kan slå upp nästan alla ord i förklaringar och exempel genom att dubbelklicka på dem. Ett exempel: ordet balkong har betydelseangivelsen "öppet utrymme som skjuter ut från väggen på ett hus". Om man är osäker på vad ordet utrymme betyder dubbelklickar man på det och kommer då till artikeln utrymme och kan läsa vidare där.

Kontaktinformation

Anna Hannesdóttir, Lexikaliska institutet

Box 200, 405 30 Göteborg

Besöksadress:
Lennart Torstenssonsgatan 6

Telefon:
+46 (0)31 786 44 66

Sidansvarig: Webbredaktionen|Sidan uppdaterades: 2015-11-26
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?