vid Humanistiska fakulteten

Epost: svenska.exp@svenska.gu.se

Prefekt: Lena Rogström

Om enheten

På institutionen för svenska språket kan du läsa svenska, svenska som andraspråk och svenska som främmande språk. Du kan också välja att fördjupa dig i någon del, till exempel skriva eller retorik. Om du är nyfiken på våra grannspråk kan du dessutom läsa isländska och danska.

Utbildningar

Förutom de ordinarie kurserna som står i kurskatalogen erbjuder vi ett stort utbud av uppdragskurser som kompetensutveckling.

Vid institutionen bedriver vi utbildning på grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå. Det finns tre forskarutbildningsämnen som leder till doktorsexamen: nordiska språk, svenska som andraspråk och språkvetenskaplig databehandling.

Om du vill bli lärare i svenska eller svenska för tidigare åldrar läser du speciellt avpassade lärarkurser i svenska hos oss och på institutionen för litteratur, idéhistoria och religion.

Hitta hit

Vid institutionen forskar vi också inom många områden. Några fokusområden är lexikografi/lexikologi, språkteknologi och svenska som andraspråk.

Om du vill veta mer om våra kurser och utbildningar kan du ta kontakt med vår studievägledare, läsa i kurskatalogen eller besöka oss på institutionen!

Institutionen är utspridd i olika lokaler runt om Näckrosdammen, Lennart Torstenssonsgatan 6-8 och i två korridorer (F och G) på Humanistens entréplan (plan 3). Institutionens gemensamma expedition hittar du på Humanisten, Renströmsgatan 6.

Ansvarsställe: 1170
Organisationsnummer: 202100-3153
Momsreg nr/ VAT No: SE202100315301
Bankgiro: 5051-8646
Kontakta vår ekonom eller ekonomiadministratör före inbetalning. Tack!

Senaste publikationer

Workshop: estlandssvenska
Henrik Rosenkvist
Ideologi, identitet, intervention. Nordisk dialektologi 10 / Jan-Ola Östman, Caroline Sandström, Pamela Gustavsson, Lisa Södergård (eds.) , Helsingfors, Nordica, Kapitel i bok 2017

Negationsharmoni på svensk språkgrund
Henrik Rosenkvist
Ideologi, identitet, intervention. Nordisk dialektologi 10 / Jan-Ola Östman, Caroline Sandström, Pamela Gustavsson, Lisa Södergård (eds.), Helsingfors, Nordica, Kapitel i bok 2017

Lexikal komplexitet i (bedömning av) svenska som andraspråk
Anders Agebjörn
Svenskans beskrivning, Paper i proceeding 2017
Paper i proceeding

Svenska ord – men vilka? Om uppslagsorden i Svensk ordbok utgiven av Svenska Akademien
Emma Sköldberg, Anna Helga Hannesdottir
Svenskans beskrivning, Göteborg, Göteborgs universitet, Paper i proceeding 2017
Paper i proceeding

A multilingual FrameNet-based grammar and lexicon for controlled natural language
Normunds Gruzitis, Dana Dannélls
Language resources and evaluation, Forskningsöversiktsartikel 2017
Forskningsöversiktsartikel

Ordboksanvändning på nätet : en undersökning av användningen av Lexins svenska lexikon.
Ann-Kristin Hult
Göteborg, Göteborgs universitet, institutionen för svenska språket, Doktorsavhandling 2017
Doktorsavhandling

Analys och textsamtal om multimodala digitala elevtexter