Anställning och ekonomi

De grundläggande lagar och förordningar som styr all utbildning på forskarnivå finns i högskolelagen och högskoleförordningen. Utöver detta finns specifika regler för Göteborgs universitet och dessutom särskilda regler inom varje fakultet. Detta innebär att det samlade regelverket ser olika ut institutionerna emellan.

För information om Göteborgs universitets regelverk, se:

På institutionen finns det särskilda bestämmelser för doktorandanställningar och den ekonomi som dessa omgärdas av. Här följer mer information om just detta.

Lön, bidrag och förmåner

Om du är anställd direkt på institutionen har du doktorandlön. I denna ingår bland annat ersättning för avhandlingsarbete och institutionstjänstgöring (exempelvis undervisning).

För information om övergripande förmåner vid en anställning som doktorand se, Förmåner vid innehav av doktorandanställning och utbildningsbidrag.

För information om de lönestegar som gäller vid anställningen se, Lokalt avtal om lönesättning av doktorander.

Läkarvård/läkemedelsersättning

Doktorander med institutionstjänstgöring om minst 20% eller en doktorandanställning kan ta del av ersättningen för läkarvård/läkemedel. Doktorander med enbart utbildningsbidrag kan däremot inte göra detta. Friskvårdsersättningen kan däremot alla som får lön från Göteborgs universitet ta del av.

För information om friskvårdsersättningen se, Friskvårdsersättning.

Resebidrag för doktorander

Doktorander som har minst 80% aktivitet kan disponera 6000 kronor/år för resor till konferenser och litteratur under högst fem år (sammanlagt upp till 30.000 kronor för en doktorsexamen och 15.000 kronor för en licentiatexamen). Doktorander med lägre aktivitetsgrad får bidrag i proportion till aktivitetsgraden.

Medlen är avsatta för att öka kvaliteten på avhandlingen, och kan därför endast utnyttjas för ändamål som har direkt anknytning till forskarutbildningen. Kostnader som kan uppstå, förutom konferensresor och litteratur, kan vara arkivbesök, kopior på material, licenser etcetera.

Medlen ska användas under doktorandtiden, men kan sparas från år till år om man vet att man har en stor kostnad mot slutet av doktorandtiden, till exempel en dyr konferensresa. Medel som inte tagits ut när forskarutbildningen är slut fryser inne. Medlen får endast i undantagsfall tas ut i förväg.

Kostnader över 1000 kronor samt ansökan om resebidrag ska godkännas av handledare. Omdisponering av medel ska godkännas av prefekten. Administration av medel, resebeställningar och dylikt sköts av institutionens administratörer.

Semester

Som anställd doktorand förväntas du ta ut en viss mängd semester varje år. Denna ska registreras i Primula. Primula hittar du i Medarbetarportalen.

Stipendier och bidrag

Se Stipendier och bidrag på Göteborgs universitets webbsida för information som rör stipendier och den ansökningsprocess som dessa omgärdas av.

Sidansvarig: Kristina Holmlid|Sidan uppdaterades: 2017-07-03