Stora finsk-svenska ordboken finns nu på nätet

Nyhet: 2017-04-04

Den efterfrågade Stora finsk-svenska ordboken finns nu fritt tillgänglig på nätet genom ett samarbete där institutionen för svenska språket stått för språkteknologin. Nätversionen innehåller cirka 96 800 uppslagsord, av vilka 1 300 är nya och resten identiska med uppslagsorden i den andra upplagan från 2004.

Den ordbok som nu publiceras är en utvecklingsversion. Nya artiklar kommer att läggas till med jämna mellanrum under åren 2017–2019 och gamla artiklar kommer i viss mån att revideras. De nya uppslagsorden är till största delen från den finska ordboken Kielitoimiston sanakirja.

Stora finsk-svenska ordboken gavs ursprungligen ut i samarbete mellan Institutet för de inhemska språken (dåvarande Forskningscentralen) och förlaget WSOY. Fram till hösten 2016 tillhandahölls en avgiftsbelagd webbversion av förlaget Talentum. Den tryckta versionen har varit slutsåld i flera år och därmed svår att få tag på.

Stod för redigeringssystemet

Den nya nätutgåvan är resultatet av ett samarbete mellan Institutet för de inhemska språken och Institutionen för svenska språket vid Göteborgs universitet. Språkinstitutet står för uppdateringen av innehållet och Göteborgs universitet för språkteknologin.

– Vi blev kontaktade av Institutet för de inhemska språken för ungefär ett år sedan. De ville göra en uppdaterad version av Stora finsk-svenska ordboken och för detta behövde de hjälp med ett redigeringssystem. Vi har gedigen erfarenhet av ordboksredigeringssystem för i första hand enspråkiga ordböcker och tyckte det var ett intressant samarbetsprojekt att utarbeta ett system för en tvåspråkig ordbok. Förhoppningsvis ska vi även kunna använda modifierade versioner av detta system i andra projekt framöver. Institutionen beviljade därför medel till ett pilotprojekt under 2016, säger Monica von Martens som är systemutvecklare vid institutionen för svenska språket på Göteborgs universitet.

Fungerar även från svenska till finska

Göteborgs universitet har nu ett tvåårigt avtal med Institutet för de inhemska språken i Helsingfors.

– Under avtalsperioden kommer man att fortsätta arbetet med att uppdatera gamla ordboksartiklar och lägga till nya. Efter avtalsperiodens slut är tanken att den färdigställda webbordboken ska flyttas över till Språkinstitutets egen hemsida och bli en del av deras ordinarie utbud.

Ordboken fungerar även från svenska till finska, om användaren kryssar i "sök i texten".

Stora finsk-svenska ordboken finns på adressen http://finsk-svenska.svenska.gu.se/.

Mer information
Monica von Martens, Göteborgs universitet, telefon: 031-786 4598, 0766-184598, e-post: monica.martens@gu.se

Nina Martola, Institutet för de inhemska språken, e-post: nina.martola@sprakinstitutet.fi

Foto: Kristina Holmlid