Miljö och hållbar utveckling

Hos oss finns sedan länge ett intresse för miljön. Vi är inte en verksamhet med tung miljöbelastning, men vi är trots allt ett hundratal medarbetare och ett stort antal studenter. Det innebär att det vi gör på något sätt är en belastning för miljön. Det är oundvikligt.

En mer hållbar vardag

Det finns både enkla och mer invecklade projekt för en mer hållbar vardag vid institutionen.

Digitalisera mera

Vi verkar för både färre utskrifter och mindre kopiering. Det innebär till exempel att en del kurslitteratur är digital och görs tillgänglig via Göteborgs universitets lärplattform (GUL). Även kursuppgifter och lärarnas bedömning av uppgifter blir allt oftare något som aldrig hamnar på papper utan sköts digitalt.

Miljömedvetenhet vid resor

Till de mer självklara sakerna i miljöarbetet hör medvetenhet vid resor. Vi flyger inte till konferenser i Sverige, utan tar tåget. När det gäller möten, försöker vi undvika att resa och i stället ordna ett resfritt möte.

Lokaltrafik och lånecyklar

När någon av oss behöver bege sig till andra delar av universitetet, är egen bil inte ett bra alternativ. Vi lånar ett Västtrafikkort från studentexpeditionen istället.

Västtrafikkortet är nu kopplat till Styr & Ställ, tjänsten för lånecyklar i Göteborg. (En pinkod behövs, och den tillhandahåller studentexpeditionen.)

Varför samlar vi på engångsmaterial?

Under 2015 och 2016 samlar vi på oss allt oanvänt engångsmaterial som blir över när vi får leveranser från en upphandlad partner. Detta gör vi helt enkelt för att det ska bli konkret och uppenbart hur mycket onödig belastning det ibland blir för miljön. Det är inte hållbart att vi ska ta emot träskedar, sockerpåsar och annat för att sedan inte använda dem. Vår samling växer, och vi kan inte ha det så i längden.

Miljörepresentant: Einar Korpus

Sidansvarig: Kristina Holmlid|Sidan uppdaterades: 2016-03-29