Till startsida
Webbkarta

Grammatikfestival 2016

Sedan 2009 anordnar Göteborgs universitet den årliga Grammatikfestivalen, en heldag med spännande föreläsningar om språk och grammatik, för alla som sysslar med eller är intresserade av grammatik. Grammatikfestivalen är Göteborgs bidrag till den nationella Grammatikdagen. 

Sändningstiderna för Grammatikfestivalen 2016 i Kunskapskanalen

Grammatikfestivalen 2016 i Kunskapskanalen, onsdag 15 juni, 14.00-17.00

14.00 Diskursmarkörer i italienska

Sara Lindbladh, doktorand vid Göteborgs universitet, berättar om sin forskning av italienska diskursmarkörer. Hon förklarar varför dessa ord är så viktiga i italienskt talspråk, och beskriver flera olika typer av funktioner som de kan fylla. Arrangör: Göteborgs universitet.

14.20 Hur standardiserar man älvdalskan?

Yair Sapir, forskare vid högskolan Kristianstad, berättar om hur ett litet, hotat språk utan litterär tradition kan, eller bör, standardiseras. Arrangör: Göteborgs universitet.

14.45 Att visita svenskan i Amerika

Henrietta Adamsson Eryd, doktorand vid Göteborgs universitet, har vid resor i USA forskat om svenskan i landet. Här får vi höra inspelningar med svenskättlingar i USA, och vad hennes forskning kommit att förklara om ett språks besök i ett nytt land. Arrangör: Göteborgs universitet.

15.10 Skriv som du pratar?

Michelle Waldispühl, forskare vid Göteborgs universitet, berättar om ord som hörs och skrivs ner: Hur stavelser ändras beroende på vem som skriver ner det. Och hur namn, uttal och stavning präglar ett ords framtida användning. Arrangör: Göteborgs universitet.

15.40 Överklasstockholmska

Precis som andra stadsdialekter kännetecknas stockholmska av social variation, det vill säga språkliga skillnader mellan olika samhällsklasser. I det här föredraget berättar Jenny Öqvist, vid dialekt- och folkminnesarkivet i Uppsala, om den "fina" stockholmskan, överklasstockholmskan. Arrangör: Göteborgs universitet.

16.10 Göteborgsgrammatiken

Lars-Gunnar Andersson, professor vid Göteborgs universitet berättar om de utmärkande dragen i göteborgskans ljudlära, formlära och satslära. De största avvikelserna från svenskt standardspråk hittar man i uttalet och ordböjningen, till exempel vid böjningen av substantiv, starka verb och personliga pronomen. Arrangör: Göteborgs universitet.

Grammatikfestivalen 2016 i Kunskapskanalen, torsdag 16 juni, 14.00-15.00

14.00 Jaså, näså, joså

Dialog- och diskurspartiklar i svenskt talspråk har behandlats av flera samtalsforskare. Här berättar Kerstin Norén, professor vid högskolan Väst, om "jaså" och några andra svenska responspartiklar. Arrangör: Göteborgs universitet.

14.25 Uttala engelska låneord i chichewa

Över 8 miljoner människor talare chichewa i Malawi, Moçambique, Zambia och Zimbabwe. Laura Downing, professor vid Göteborgs universitet, berättar om hur låneord från engelskan används, böjs och görs om för att passa i språket chichewa. Arrangör: Göteborgs universitet.

Grammatikfestivalen 2016 på urplay.se och urskola.se

Föreläsningarna finns tillgängliga på urplay.se (i 6 månader) och på urskola.se (i 5 år) efter att dom sänds i Kunskapskanalen.

Kontaktinformation

Hör gärna av dig om du har några frågor!

Vänd dig till Linnéa Bäckström.

Grammatikfestivalen 2016

Grammatikfestival 2016, poster med program

Läs mer om Grammatikfestival 2016

Program m.m.

Alla dokumenten är i pdf-format och öppnas i ett nytt fönster.

Inbjudan att delta:
Grammatikfestival 2016: inbjudan att delta

 Program:

Grammatikfestival 2016: program

Poster:

Grammatikfestival 2016 poster

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?