Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Svenska som andraspråk

Magister-/masterprogrammet i svenska som andraspråk är Sveriges första program i svenska som andraspråk på avancerad nivå. Programmet vänder sig till dig som är intresserad av svenskan i ett flerspråkigt perspektiv och till dig som arbetar eller vill arbeta professionellt med flerspråkighetsfrågor inom till exempel skola, kommun, media eller företag.

Behörighet

Förkunskapskrav: Avlagd kandidatexamen med 90 hp inklusive ett självständigt arbete om minst 15 hp i något av huvudområdena svenska som andraspråk, svenska språket/nordiska språk, engelska, franska, spanska eller tyska med språkvetenskaplig inriktning eller allmän språkvetenskap/lingvistik. Därutöver krävs Svenska B/Svenska 3 eller Engelska A/Engelska 5.

Urval: Högskolepoäng utan maxgräns.

Ett nätbaserat program på halvfart mot magister- eller masterexamen

Magister-/masterprogrammet i svenska som andraspråk är ett nätbaserat studieprogram där fysiska träffar kan erbjudas vid något eller några tillfällen. Kurserna ges vid Göteborgs universitet och i samarbete med forskare/lärare från andra lärosäten.

Programmet ges på halvfart och du skall alltså läsa 15 högskolepoäng (hp) varje termin. De flesta av våra studenter läser programmet vid sidan av ett yrkesarbete.

Du väljer själv om du vill ha en magister- eller masterexamen. Båda ger behörighet att söka till forskarutbildningen i svenska som andraspråk. En magisterexamen omfattar 60 högskolepoäng (hp) (ett års heltidsstudier) och en masterexamen 120 hp (två års heltidsstudier). Du behöver inte på förhand bestämma dig för vilken examen du siktar mot.

Välkommen till programmet!

Under dina studier på programmet kommer du att möta kurser om allt från språkljud till samhällsstrukturer. Vi undersöker flerspråkighet och andraspråksinlärning i hjärnan, i individen, i undervisning och i samhälle.

Vi kommer att studera vetenskapliga metoder och teorier, tillämpa dem och fundera över deras användbarhet för olika frågor. Under tiden på magister-/masterprogrammet skriver du en eller två större egna arbeten. Dem försöker vi i första hand samordna med forskningsprojekt, så att du inte bara skriver en uppsats för din egen del, utan också får vara med om att utveckla kunskaperna om svenska som andraspråk eller flerspråkighet tillsammans med en grupp forskare.

Du som söker programmet och börjar höstterminen (HT) 16 antas till två kurser första terminen: Andraspråksinlärning 1 och Andraspråksinlärning 2.

Utbildningen huvudsakligen en nätbaserad utbildning, med få fysiska träffar.

Kontakt

Studievägledare
Vikarie för Anne-Lee Lööf
E-post: svenska.studiev@svenska.gu.se

Läs mer om studievägledning


Studierektor för svenska som andraspråk
Carina Carlund
Telefon: 031-786 25 59
E-post: carina.carlund@svenska.gu.se

Sidansvarig: Kristina Holmlid|Sidan uppdaterades: 2016-03-30
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?