Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Forskarutbildningsämnen

Nordiska språk

Utbildningen på forskarnivå i nordiska språk ger fördjupade metodiska och teoretiska kunskaper i språkvetenskap samt gedigen erfarenhet av att analysera och behandla språkvetenskapliga problem med anknytning till nordiska språk.

Doktorsexamen krävs för anställning som lektor vid universitet och högskolor. En examen i nordiska språk meriterar också för anställning i gymnasieskolan och vid vetenskapliga arkiv och bibliotek. Andra arbetsområden är exempelvis förlag och massmedier.

Ämnets studieplan är under revidering. En preliminär version av den nya studieplanen finns här.

Språkvetenskaplig databehandling

Forskarutbildningen i språkvetenskaplig databehandling ger fördjupade metodiska och teoretiska kunskaper i det tvärvetenskapliga forskningsområdet språkteknologi.

Fokus inom ämnet ligger på utveckling och användning av lingvistiska resurser och språkteknologiska verktyg för lösande av forskningsfrågor inom språkteknologi och andra discipliner. Utbildningen ger grundlig kunskap om existerande sådana resurser och goda förutsättningar för att utveckla nya resurser samt gedigen erfarenhet av att angripa språkteknologiska forskningsuppgifter med utgångspunkt i de lingvistiska resurser som krävs för deras lösande.

Den kompetens som forskarutbildningen i språkvetenskaplig databehandling ger blir allt viktigare i det moderna informationssamhället, Den efterfrågas också i ökad utsträckning inom den akademiska världen även inom andra områden än språkteknologi. Kunskaperna är tillämpliga inom områden som informationssökning och annan informations- och texthantering, t.ex. för att förverkliga visionen om 24-timmarmyndigheten. Andra viktiga tillämpningsområden är t.ex. maskinöversättning, datorstödd språkinlärning och korpuslingvistik.

För anställning som lektor vid universitet och högskolor krävs doktorsexamen.

Ämnets studieplan är under revidering. En preliminär version av den nya studieplanen finns här.

Svenska som andraspråk

Utbildningen på forskarnivå i svenska som andraspråk ger fördjupade metodiska och teoretiska kunskaper i språkvetenskap samt gedigen erfarenhet av att analysera och behandla språkvetenskapliga problem med anknytning till svenska som andraspråk.

Den speciella kompetens som forskarutbildningen i svenska som andraspråk ger efterfrågas inom allt fler områden i det flerspråkiga samhället. Doktorsexamen ger även ämneslärare i svenska som andraspråk ämnesteoretisk behörighet för lektorstjänst i gymnasieskolan och är relevant för språkkonsulenter, skolledare, utbildningsplanerare och andra utbildningsansvariga. Andra arbetsområden där forskarutbildningen är värdefull är exempelvis bibliotek, förlag och massmedier.

För anställning som lektor vid universitet och högskolor krävs doktorsexamen.

Ämnets studieplan är under revidering. En preliminär version av den nya studieplanen finns här.

Riktlinjer

Sammanläggningsavhandlingar

Riktlinjer för sammanläggningsavhandlingar i Nordiska språk och Svenska som andraspråk. Riktlinjer för doktorsavhandling och licentiatuppsats.
Riktlinjer för sammanläggningsavhandlingar

Riktlinjer för Språkvetenskaplig databehandling - kommer att publiceras här

Sidansvarig: Kristina Holmlid|Sidan uppdaterades: 2014-11-25
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?