Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Nordiska språk

 

Vid Göteborgs universitet erbjuds kurser i följande nordiska språk: danska och isländska - samt naturligtvis svenska språket, vars kurser presenteras under egna rubriker. Notera att till exempel finska och samiska inte räknas till de nordiska språken; de är språk som talas i Norden, men hör inte till språkfamiljen nordiska språk. Kurserna i nordiska språk handlar (till skillnad från svenska språket) inte enbart om språk, utan behandlar också litteratur och realia.

Danska

Kursen syftar till att ge dig kunskaper i danskt språk, dansk litteratur och danska samhällsförhållanden, att ge grundvalen för att förstå talad och skriven danska från de senaste 250 åren med huvudvikten lagd på modern danska. Vidare syftar kursen till att ge dig viss förmåga till muntlig och skriftlig språkproduktion.

Efter fortsättningskurs 2 är det möjligt att söka till fördjupningskurs i nordiska språk, vilket i sin tur leder vidare till avancerad nivå.

Isländska

Ämnet isländska ger språkfärdighet samt inblick i Islands historia, samhälle och kultur. Ämnet är indelat i kurser om 7,5 hp av olika svårighetsgrader och inriktningar, där inledningskursen består av grundläggande språkfärdighet och grammatik.

Fördjupningskurs

Vi ger inte längre grund ¬och fortsättningskurser i ämnet nordiska språk. Men om du redan har dessa kurser sedan tidigare eller har läst 60 hp danska, kan du läsa fördjupningskursen i nordiska språk. Det går alltså att ta ut en kandidatexamen med nordiska språk som huvudämne.

Avancerad nivå

Avancerad utbildning i nordiska språk är användbar för den som vill verka inom det nordiska kulturområdet, inte minst som översättare. Med en mer historisk inriktning kan utbildningen också ligga till grund för historisk eller filologisk verksamhet. Magisterexamen i nordiska språk ger behörighet till utbildning på forskarnivå i nordiska språk alt. svenska språket. Kurser som passar inom båda inriktningarna nordiska språk och svenska språket presenteras under rubriken Svenska språket. Observera också att en magister-/masterexamen kan inkludera upp till 25% kurser på grundnivå, vilka inom nordiska språk med fördel kan utgöras av fristående kurser i de olika nordiska språken.

Kontaktinformation

Studierektor, Christian Sjögreen

Box 200, 405 30 Göteborg

Besöksadress:
Renströmsgatan 6, 41255 Göteborg, Rumsnummer: F313

Telefon:
031-786 48 38

Kontaktinformation

Cathrine Lennesten (vikarie för Anne-Lee Lööf)

Sidansvarig: Kristina Holmlid|Sidan uppdaterades: 2017-02-28
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://svenska.gu.se/utbildning/grundniva/nordiska-sprak/
Utskriftsdatum: 2017-05-27