Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Studera utomlands

Funderar du på att åka utomlands och studera eller praktisera under en sommar, en termin eller ett läsår?

Börja gärna med att läsa igenom informationen på fakultetens hemsida.

Utbytesstudier
NORDKURS
NORDLIKS
Nordlys
ERASMUS
Erasmuspraktik
Läser du på lärarprogrammet?
Hur anmäler jag mig?

Utbytesstudier

Göteborgs universitet har avtal om studentutbyte med universitet i många delar av världen. En del av dessa är universitetsgemensamma, där platserna kan sökas av alla studenter vid Göteborgs universitet. Andra är ämnesbundna, och används främst för fortsatta studier inom ett ämne som du redan har börjat läsa.

De kurser du läser utomlands ska kunna tillgodoräknas i din examen. Bedömningen av tillgodoräknande görs innan du reser ut. Därför ska du göra studieplaneringen tillsammans med studievägledaren. Den studieplan ni kommer överens om dokumenteras skriftligt i ett Learning Agreement. Detta ska även godkännas av värduniversitetet. När du kommer hem ansöker du om tillgodoräknande av de kurser du läst.

NORDKURS

Som student vid Institutionen för svenska språket har du flera möjligheter att läsa eller praktisera utomlands:
Sommarkurser i Norden - NORDKURS. Varje år har du chansen att läsa intressanta kurser inom ramen för Nordkurs. Ansökningsblanketten brukar komma i januari och sista ansökningsdag är den 1 mars.

NORDLIKS

Studier i danska, norska, isländska och svenska vid våra systerinstitutioner i litteratur, kultur och språk i Norden inom ramen för Nordplus-nätverket NORDLIKS. Ta chansen att läsa en eller två terminer i ett annat nordiskt land! Det ger dig fördjupade ämneskunskaper samtidigt som det öppnar nya perspektiv på det välkända och hemtama. Kontaktperson för NORDLIKS är Anna Hannesdóttir.

Nordlys

Om du vill studera i ett av de nordiska länderna kan du söka stipendium inom det ämnesövergripande nordiska nätverket Nordlys. Nordlys riktar sig till dig som inte kan söka plats genom etablerade ämnesinriktade nätverk, eller som vill läsa något annat ämne än det som du redan läser vid Göteborgs universitet.
Mer information om Nordlys

ERASMUS

Institutionen för svenska språket har ett ERASMUS-avtal om studentutbyte med universitetet i Gent, Belgien. Tag kontakt med Lotta Huldén om du vill läsa en eller två terminer inom ramen för ERASMUS. Sista ansökningsdag är 1 februari för både höstterminen och  vårterminen.
Läs mer om utbytesstudier i Europa.

Kontaktperson: Carl-Magnus Forsudd, Internationell handläggare
Humanistiska fakultetskansliet, Göteborgs universitet
E-mejl: carl-magnus.forsudd@gu.se

Erasmuspraktik

Du som är registrerad som heltidsstudent vid Göteborgs universitet har möjlighet att söka Erasmusstipendium för praktik utomlands under 3-6 månader. Du kan söka stipendiet även om det inte ingår någon praktik i din utbildning. Praktikplatsen ordnar du själv.
Läs mer om Erasmuspraktik

Läser du på lärarprogrammet?

Du som läser på lärarprogrammet kan läsa delar av din utbildning utomlands. Du kan exempelvis göra en VFU-period eller examensarbetet utanför Sverige.
Läs mer om internationalisering för lärarstudenter.

Hur anmäler jag mig?

Erasmus

Du anmäler dig on-line i den universitetsgemensamma databasen MoveOn. Sista ansökningsdatum är den 1 februari för både höstterminen och vårterminen.
Till ansökan i MoveOn 
 

Nordliks

Du anmäler dig på blankett som lämnas till Nordliks-koordinatorn. Sista ansökningsdatum för Nordliks är den 1 oktober för vårterminen och den 1 mars för höstterminen.
Här laddar du ner ansökningsblankett för Nordliks

Sidansvarig: Webbredaktionen|Sidan uppdaterades: 2017-05-12
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?