• Texter om äldre och kultur berättar mer om myndigheters skrivande

[2020-02-25] Hur skiljer sig skrivna texter som till exempel formella rapporter, broschyrer och personliga e-postmeddelanden i en återkommande serie av kommunikation, så kallade textkedjor? I en språkvetenskaplig avhandling undersöks relationer mellan texter skrivna inom en statlig satsning på kultur för äldre.

• Udda språkdrag i svenskan härstammar från språkkontakt med dåtidens tyska

[2020-01-24] Har eller inte har, det är frågan. I en ny språkvetenskaplig avhandling vid Göteborgs universitet undersöks när verbet har och hade i bisatser började vara möjligt att utelämna. Och det ges en förklaring till spridningen av utelämnandet: Den omfattande språkkontakten med dåtidens högtyska.

• Vikingar reste runsten av rädsla för klimatkatastrof

[2020-01-08] Flera uttryck på Rökstenen - världens mest kända vikingatida runsten - antyder att inskriften handlar om strider och forskare har i över hundra år försökt koppla inskriften till krigiska bragder. Tack vare ett tvärvetenskapligt forskningsprojekt kan en ny tolkning nu publiceras. Den visar att det istället handlar om en helt annan slags konflikt: kampen mellan ljus och mörker, värme och kyla, liv och död.

• Praktikkursen gjorde Amanda säkrare i sin lärarroll

[2019-12-13] När Amanda Terlevic avslutade sin praktikkurs kände hon stärkt i sin – Kursen har fått mig mer säker på att anpassa undervisningen efter olika grupper och individers olika förutsättningar, säger hon. Här berättar Amanda om sina erfarenheter om Svenska som andraspråksundervisning utanför skolsystemet – praktikkurs.

• Barbro Wallgren Hemlin ny docent i svenska språket

[2019-11-21] Barbro Wallgren Hemlin har utnämnts till ny docent i svenska språket. Hennes forskning har resulterat i en textkritiska utgåva av den gamle poeten och biskopen Esaias Tegnérs kyrkliga tal. – I grunden är forskningen editionsfilologisk men kan också ses som ett allmänt kulturhistoriskt projekt. Utgåvan som kommer ut nu kommer att bli stående på bibliotekens referenshyllor, och förhoppningsvis också användas, under lång tid.