• Nytt projekt ska undersöka Universell utformning

[2019-01-17] Sverige inför just nu Universell utformning som huvudprincip för allt nytt som skapas i samhället. Produkter, miljöer, program, tjänster m.m. ska alla fungera oavsett medborgarnas olika behov och förutsättningar. Nu ska ett nytt forskningsprojekt undersöka spänningen som detta skapar mellan två olika sätt att tänka och kategorisera.

• Kristine Køhler Mortensen vald till sekreterare för IGALA

[2019-01-11] International Association for Gender and Language (IGALA) har beslutat att välja in Kristine Køhler Mortensen från institutionen för svenska språket vid Göteborgs universitet som ny sekreterare. Uppdraget löper över de kommande två åren och innefattar ett stort organisatoriskt ansvar i föreningen.

• Heidi Niemelä är ny gästdoktorand

[2019-01-09] Från och med januari månad har institutionen för svenska språket nöjet att välkomna Heidi Niemelä som ny gästdoktorand på institutionen. Heidi är doktorand i finska språket vid Uleåborgs universitet och kommer att stanna i tre månader framåt.

• Hon ska analysera undervisning i "sexualmoral" för nyanlända

[2019-01-09] I Danmark infördes nyligen obligatorisk undervisning i "dansk sexualmoral" för alla som söker uppehållstillstånd i landet. Nu ska Kristine Køhler Mortensen på institutionen för svenska språket under de kommande två åren studera denna undervisning i ett projekt finansierat genom Danmarks Frie Forskningsfond.

• Seminarieserie vill samla forskare från hela universitet

[2019-01-08] Alla forskare skriver. Vid sidan av seminarier och konferenser har den akademiska publikationen alltid varit ett självklart sätt att delta i det akademiska samtalet och sprida ny kunskap. Nu ska en ny seminarieserie samla forskare från hela universitetet för att diskutera och undersöka publikationsformer, meriteringssystem, nya publiceringskanaler och mycket mer.