Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Nyheter

 • Kristinn Jóhannesson Humanistiska fakultetens hedersdoktor 2020

  [2020-05-20] Humanistiska fakultetsstyrelsen har beslutat att utnämna Kristinn Jóhannesson, cand. mag., till Humanistiska fakultetens hedersdoktor 2020. Han har under många år gjort stora insatser som kulturförmedlare mellan Island och Sverige, och bland annat bidragit till att öppna upp den rika isländska medeltidslitteraturen för en bred svensk publik.

 • Emma Sköldberg tilldelas Erik Wellanders pris

  [2020-05-05] För sitt arbete inom lexikografi belönas Emma Sköldberg med Erik Wellanders pris 2020.

 • Lotta Olvegård får medel för praktiknära forskning i skolan

  [2020-05-04] Sex projekt har beviljats medel inom ramen för regeringsuppdraget kring praktiknära forskning i skolan ¿ ULF. Charlotta Olvegård vid Institutionen för svenska språket är huvudansökande för ett av projekten och är glad att nu kunna ägna sig mer åt det som intresserar henne mest. - Det betyder att jag får tid att tillsammans med andra forskare och lärare forska om det som intresserar mig mest: Text, språk och litteracitetsutveckling i skolan med fokus på flerspråkiga elever, säger Charlotta Olvegård.

 • Sommarjobbare ska hjälpa demensforskningen

  [2020-04-29] I veckan tilldelades Dimitrios Kokkinakis vid institutionen för svenska språket ett stipendium på 80 000 SEK från Demensförbundet. Stipendiet ska användas till att segmentera och transkribera flera hundra ljudinspelningar. Resultatet kommer att vara underlag för att studera hur man i språket kan upptäcka tidiga tecken på demens. Nu ska ett antal sommarjobbare rekryteras för att genomföra transkriptionerna.

 • Språkbanken bidrar till nya sätt att tillgängliggöra KB:s samlingar

  [2020-04-28] Tillsammans med Kungliga bibliotekets (KB) nystartade datalabb kommer Språkbanken Text att bidra till att tillgängliggöra delar av KB:s samlingar. ¿ Samarbetet innebär mycket goda nyheter för digital humaniora och samhällsforskning i Sverige, säger Love Börjesson, verksamhetsledare för KB-labb.

Fler nyheter

Kontaktinformation

Webbredaktionen, institutionen för svenska språket

Box 200, 405 30 Göteborg

Besöksadress:
Renströmsgatan 6

Telefon:

Sidansvarig: Sven Lindström|Sidan uppdaterades: 2017-04-12
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?