Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Nyheter

 • Barbro Wallgren Hemlin ny docent i svenska språket

  [2019-11-21] Barbro Wallgren Hemlin har utnämnts till ny docent i svenska språket. Hennes forskning har resulterat i en textkritiska utgåva av den gamle poeten och biskopen Esaias Tegnérs kyrkliga tal. – I grunden är forskningen editionsfilologisk men kan också ses som ett allmänt kulturhistoriskt projekt. Utgåvan som kommer ut nu kommer att bli stående på bibliotekens referenshyllor, och förhoppningsvis också användas, under lång tid.

 • Avhandling om flerspråkiga elevers läsförståelse blev en lärarfavorit

  [2019-10-18] Anna Lindholms avhandling om flerspråkiga elevers läsförståelse på svenska har utsetts till Skolportens favorit. ¿ Det känns som en viktig bekräftelse att ämnet engagerar fler än bara mig, säger hon.

 • Nina Tahmasebi ny docent inom växande forskningsfält

  [2019-10-10] När Nina Tahmasebi började forska kring automatiska metoder för att studera språkförändringar var hon en av få inom fältet. – I år höll vi vår första internationella workshop och fick över 50 inskickade artiklar. Att få vara med om detta känns enormt roligt! Nu har Nina Tahmasebi antagits som docent vid Institutionen för svenska språket på Göteborgs universitet.

 • Två års ordläsning

  [2019-10-04] Ett ord var femte sekund, det var ungefär den takt som universitetslektor Barbro Wallgren Hemlin höll när hon läste in samtliga 65 000 ord i Svensk ordbok. Inläsningarna pågick under två år.

 • Här görs två av Svenska Akademiens ordböcker

  [2019-10-04] Svensk ordbok utgiven av Svenska Akademien, eller SO, fyller 10 år. En andra upplaga är på gång där vissa ord har mönstrats ut, nya har tillkommit och exemplen har fått en översyn.

Fler nyheter

Kontaktinformation

Webbredaktionen, institutionen för svenska språket

Box 200, 405 30 Göteborg

Besöksadress:
Renströmsgatan 6

Telefon:

Sidansvarig: Jessica Oscarsson|Sidan uppdaterades: 2017-04-12
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?