• Kursen Skriva gav Malin självförtroende

[2019-05-15] Mitt i karriär och småbarnsåren valde Malin Odepark Larsson att ta tjänstledigt för att läsa kursen Skriva på Göteborgs universitet. ¿ Det är det bästa jag har gjort! Jag fick en sådan självförtroendeboost att jag vågade söka tjänsten som kommunikatör som jag har idag.

• Stort intresse kring forskning om språk och sexualitet

[2019-05-09] Forskning kring språk och sexualitet lockade 120 föredragshållare och 150 åhörare på Konferenscentrum Wallenberg 2¿4 maj. Årets Lavender Languages and Linguistics blev den största i konferensens historia. - Det var hög kvalitet och mycket intressanta diskussioner, säger Tommaso Milano, professor och en av huvudarrangörerna.

• Språkteknologi och AI ska hjälpa Arbetsförmedlingen

[2019-05-06] Nationella språkbanken på institutionen för svenska språket vid Göteborgs universitet ska hjälpa Arbetsförmedlingen i sitt nya uppdrag. Under våren kommer Språkbanken att träna en ny språkmodell med hjälp av AI, väl på plats ska modellen bidra till att automatisera Arbetsförmedlingens analysarbete. Peter Ljunglöf och Dan Rosén är ansvariga för arbetet med att träna språkmodellen.

• Att tala svenska i amerikasvenska dialektintervjuer

[2019-05-02] Hur agerar intervjuare och intervjuade amerikasvenskar gemensamt för att samtala på svenska? Det visar en ny avhandling.

• Mötesspråket en utmaning när förvaltning möter internationalisering

[2019-04-24] Det finns en spänning mellan den högre utbildningens internationaliseringsuppdrag och den svenska förvaltningstraditionen. Det visar en ny studie där universitetens språkpolicyer jämförts. - Universiteten förväntas locka till sig internationella studenter och medarbetare, men samtidigt krävs goda kunskaper i svenska för att kunna delta på alla nivåer i verksamheten, säger Susanna Karlsson vid Göteborgs universitet.