• Studenter examinerades genom podd om språkfrågor

[2019-06-26] När studenterna i Svenska med språkvetenskaplig inriktning skulle redovisa sina diskussioner kring språkriktighet valde läraren Maia Andréasson att examinera dem via podd. - Det var lite nervöst men också roligt. Det blev mer intressanta diskussioner än vid en presentation, säger studenten Johanna Albinsson som läser Språkkonsultprogrammet på Göteborgs universitet.

• Flerspråkiga elevers läsförståelse kan utvecklas med lässtrategier

[2019-06-12] Att vara medveten om sin läsförståelse och hur den kan utvecklas är av vikt för alla elever men kan vara särskilt viktigt för flerspråkiga elever. Arbete med lässtrategier kan vara ett led i att utveckla en sådan medvetenhet, visar en avhandling i svenska som andraspråk från Göteborgs universitet.

• Tredje kullen språkkonsulter tog examen

[2019-06-10] Förra veckan försvarade studenterna på Språkkonsultprogrammet vid Göteborgs universitet sina examensarbeten. I uppsatserna hade studenterna gjort djupdykningar i allt från i identitetskonstruktion på Tinder till klarspråk i texter om det fria skolvalet. Onsdagen bjöd på avslutningsmingel med snittar och bubbel.

• Bredare profilnamn ska lyfta flerordsuttryck: "Ordförrådet är mer än bara enskilda ord"

[2019-05-31] Traditionen - och kunskapen - kring svensk ord- och ordboksforskning är stark på Göteborgs universitet. Nu har också forskningsområdet fraseologi lagts till i namnet på profilen Lexikologi och lexikografi, till vilken ordboksredaktionen för SAOL och Svensk ordbok hör. - Vi forskar redan kring hur ord kombineras med varandra och om olika typer av fasta uttryck i svenskan, men genom tillägget blir det mer synligt, säger Emma Sköldberg, lektor och docent vid Göteborgs universitet.

• Intervjufilm presenterade nya professorer

[2019-05-23] Årets professorsinstallation innehöll ett helt nytt moment där varje professor presenterades med en kort intervjufilm. Stina Ericsson och Åsa Wengelin från institutionen för svenska språket var två av de nyinstallerade professorerna ¿ nu kan du se deras och alla de andra professorernas filmer på GU Play.