• Kommunikatören Agnes: Viktigt att se maktstrukturer i språket

[2020-03-31] Språk och makt är en 7,5 poängskurs på Göteborgs universitet där studenterna djupdyker i de sociala strukturer som gömmer sig i språket. En kurs som Agnes Hillert, egenföretagare och kommunikatör på Västra Götalandsregionen, har användning av varje dag i sitt arbete. ¿ Det finns alltid lager av makt i språket och det är viktigt att vara medveten om, säger hon.

• Grammatikkursen fick Örjan att se elevtexter i nytt ljus

[2020-03-24] Är du svensklärare och vill hitta nya sätt att undervisa i grammatik? I så fall är kursen "Grammatikdidaktik för svensklärare" något för dig ¿ åtminstone om du frågar Örjan Johansson på Västerbergslagens utbildningsförbund i Ludvika. - Det var ett perfekt tillfälle för mig och många andra svensklärare att fylla en stor kunskapslucka.

• Assar ser igenom de retoriska knepen efter retorikkursen

[2020-03-23] Assar Wixe har gått grundkursen i retorik vid Göteborgs universitet. Numera går det inte en sekund utan att han tänker på alla retoriska knep som används runt omkring honom i samhället. Dessutom har han har fått många nya vänner.

• Ord som broar och barriärer

[2020-03-06] När hörde du senast en forskare formulera en slagkraftig oneliner eller tvärsäkert konstatera att så här ÄR det? Nja, forskare uttrycker sig oftast försiktigt med ibland ett krångligt språk. - Det finns en motsättning mellan det vetenskapliga kravet på att det man säger ska vara väl underbyggt och det mer journalistiska behovet att förenkla. Men de båda förhållningssätten kan ändå ofta mötas, menar Hans Landqvist.

• Texter om äldre och kultur berättar mer om myndigheters skrivande

[2020-02-25] Hur skiljer sig skrivna texter som till exempel formella rapporter, broschyrer och personliga e-postmeddelanden i en återkommande serie av kommunikation, så kallade textkedjor? I en språkvetenskaplig avhandling undersöks relationer mellan texter skrivna inom en statlig satsning på kultur för äldre.