• Vikingar reste runsten av rädsla för klimatkatastrof

[2020-01-08] Flera uttryck på Rökstenen - världens mest kända vikingatida runsten - antyder att inskriften handlar om strider och forskare har i över hundra år försökt koppla inskriften till krigiska bragder. Tack vare ett tvärvetenskapligt forskningsprojekt kan en ny tolkning nu publiceras. Den visar att det istället handlar om en helt annan slags konflikt: kampen mellan ljus och mörker, värme och kyla, liv och död.

• Praktikkursen gjorde Amanda säkrare i sin lärarroll

[2019-12-13] När Amanda Terlevic avslutade sin praktikkurs kände hon stärkt i sin – Kursen har fått mig mer säker på att anpassa undervisningen efter olika grupper och individers olika förutsättningar, säger hon. Här berättar Amanda om sina erfarenheter om Svenska som andraspråksundervisning utanför skolsystemet – praktikkurs.

• Barbro Wallgren Hemlin ny docent i svenska språket

[2019-11-21] Barbro Wallgren Hemlin har utnämnts till ny docent i svenska språket. Hennes forskning har resulterat i en textkritiska utgåva av den gamle poeten och biskopen Esaias Tegnérs kyrkliga tal. – I grunden är forskningen editionsfilologisk men kan också ses som ett allmänt kulturhistoriskt projekt. Utgåvan som kommer ut nu kommer att bli stående på bibliotekens referenshyllor, och förhoppningsvis också användas, under lång tid.

• Avhandling om flerspråkiga elevers läsförståelse blev en lärarfavorit

[2019-10-18] Anna Lindholms avhandling om flerspråkiga elevers läsförståelse på svenska har utsetts till Skolportens favorit. ¿ Det känns som en viktig bekräftelse att ämnet engagerar fler än bara mig, säger hon.

• Nina Tahmasebi ny docent inom växande forskningsfält

[2019-10-10] När Nina Tahmasebi började forska kring automatiska metoder för att studera språkförändringar var hon en av få inom fältet. – I år höll vi vår första internationella workshop och fick över 50 inskickade artiklar. Att få vara med om detta känns enormt roligt! Nu har Nina Tahmasebi antagits som docent vid Institutionen för svenska språket på Göteborgs universitet.