Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Nyheter

 • Pia bytte rörläggning mot svenska

  [2019-02-21] Om man har familj och ett fast jobb kan det vara ett stort och skrämmande steg att börja studera på universitetet, särskilt om man har varit yrkesverksam i hela sitt vuxna liv. Pia Nilsson var i precis den sitsen när hon bestämde sig för att studera kurser i svenska språket vid Göteborgs universitet.

 • Modersmålsundervisning hindrar inte elevers utveckling av svenska

  [2019-02-21] Det skriver 22 språkforskare, däribland Tommaso Milani och Julia Prentice på institutionen för svenska språket vid Göteborgs universitet, i Svenska Dagbladet idag med anledning av Internationella modersmålsdagen.

 • Danskan blev en oväntad favorit för Julia

  [2019-02-20] Julia Romell har varit språkintresserad så länge hon kan minnas, och när hon började studera på universitetet var det franska som gällde. Men i ett infall sökte hon en kvällskurs i danska – något som skulle leda till nya idéer, ny inriktning på studierna och dessutom fick hon vänner för livet.

 • Betydelsen hos sammansatta ord är inte självklar

  [2019-02-07] När det kommer till att lära sig svenska kan sammansatta ord vara en svårighet. I en ny avhandling undersöks hur gymnasieelever med svenska som modersmål, respektive flerspråkiga elever med svenska som andraspråk, tolkar sammansättningar av olika slag.

 • Specialnummer om genus, sexualitet och språkliga landskap

  [2019-01-23] Överallt i vår omgivning möter vi språk på olika sätt. Genom namn på byggnader, gator och butiker, i annonser, eller online. Den internationella tidskriften Linguistic Landscape publicerar forskning som fokuserar på hur språk kan förstås i samspel med dess omgivning. Nu har tidskriften gett ut ett specialnummer om genus, sexualitet och språkliga landskap. Tommaso Milani på institutionen för svenska språket vid Göteborgs universitet är redaktör.

Fler nyheter

Kontaktinformation

Webbredaktionen, institutionen för svenska språket

Box 200, 405 30 Göteborg

Besöksadress:
Renströmsgatan 6

Telefon:

Sidansvarig: Webbredaktionen|Sidan uppdaterades: 2017-04-12
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://svenska.gu.se/aktuellt/
Utskriftsdatum: 2019-02-22