Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Från Rön till Vetenskap?

Seminarium

Ett seminarium om ett tänkbart projekt som tar sin utgångspunkt i Kungliga Vetenskapsakademiens Handlingar.

Handlingarna är viktiga och intressanta på flera sätt:


  • De presenterar vetenskap utan att ha en tydlig vetenskaplig genre att hålla sig till. På vilket sätt är KVAH med om att utforma denna genre?

  • De skrivs på svenska utan att författarna har ett gemensamt vetenskapligt språk att tillgå. Vad har det för betydelse för terminologi? Kan man se att ett gemensamt vetenskapligt språk växer fram? Handlingarna är på så sätt också med om att sätta en slags standard för hur viss vetenskaplig text ska se ut och föras fram.

  • Ett krav för att få publicera sig i KVAH var (för de flesta!) att man presenterade ett empiriskt grundat "rön". Hur blev detta vetenskapligt? Hur bar sig författana åt för att legitimera sin forskning?

Ett projekt rörande KVAH skulle kunna intressera många. Man kan undersöka materialet synkront, diakront, lexikaliskt, textvetenskapligt, grammatiskt. En given utgångspunkt för många av de tänkbara undersökningarna är att materialet fanns digitaliserat och tillgängligt i databasform.

Hoppas ni vill vara med och diskutera detta!

Föreläsare: Lena Rogström

Datum: 2017-10-04

Tid: 15:15 - 17:00

Kategorier: Humaniora

Arrangör: Institutionen för svenska språket

Plats: Lennart Torstenssonsgatan 6-8
L308

Kontaktperson: Anna Hannesdottir

Sidansvarig: Webbredaktionen|Sidan uppdaterades: 2018-01-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?