Metaftonymi i praktiken: vad är en bildlig betydelse i SAOB?

Som en del av sitt avhandlingsprojekt undersöker Pär Nilsson vad en bildlig betydelse i Svenska Akademiens ordbok (SAOB) är för något.

Bakgrunden är (i) att det på ordboksredaktionen saknas en explicit teoretisk grund för den semantiska analysen att vila på och (ii) att det trots detta faktum verkar finnas en bas i den faktiska metoden att strukturera och presentera semantisk information i ordboken, som tangerar den kognitiva semantikens ideal såsom den kommer till uttryck i den samtida litteraturen.

Syftet är tvådelat. Dels att ur ett rent lexikografisk perspektiv bedöma hur konsekvent betydelsebeskrivningen är genomförd i just det här avseendet, dels att anlägga ett kognitivt semantiskt perspektiv och undersöka vad bildligheten i de aktuella fallen består av, rent kognitivt. Vilka semantiska processer döljer sig? Är SAOB:s beskrivningsmodell lämplig för att beskriva dem?

Materialet utgörs av 300 förekomster av den i ordbokens definitionsspråk formaliserade frasen i bildl. anv. och analysen utförs genom en närläsning av definitionerna och de språkexempel som illustrerar den aktuella betydelsen. Resultaten från analysen visar bl.a. att samspelet mellan metafor och metonymi ofta är problematiskt vid beskrivningen.

Föreläsare: Pär Nilsson, doktorand i svenska, Språk- och Litteraturcentrum, Lunds universitet; redaktör SAOB

Datum: 2017-12-06

Kategorier: Humaniora