Ildikó Pilán, slutseminarium

Ildikó Pilán, doktorand i språkvetenskaplig databehandling, håller sitt slutseminarium.

Granskare: Mats Wirén

Automatic proficiency level prediction for Intelligent Computer-Assisted Language Learning.

Med allt fler intelligenta apparater och mobil teknologi i vår vardag blir det angeläget att undersöka hur tekniken kan bidra till att göra
språkinlärningsprocessen effektivare och mer tilltalande. Vi undersöker automatiska metoder för att modellera språklig komplexitet på olika inlärningsnivåer för svenska som andra och främmande språk (L2). Vi använder metoder från språkvetenskaplig databehandling för att extrahera olika språkliga särdrag och kombinerar dem med maskininlärningsmetoder. Vi studerar språklig komplexitet i två typer av L2-texter: sådana som experter (lärare) skriver för elever och sådana som produceras av eleverna själva. Vi utforskar dessutom denna typ av automatisk analys även för enstaka meningar. Att automatiskt kunna bedöma färdighetsnivåer möjliggör ett antal intressanta tillämpningar för datorstödd språkinlärning, där vi har utforskat två spår: automatisk framtagning av korpusexempel som passar för L2-elever och automatisk bedömning av komplexitet i L2-texter. Forskningsresultaten har integrerats i en fritt tillgänglig online-lärplattform.

Underlag finns under Seminarieartiklar på det lokala intranätet för personal vid institutionen. Du behöver logga in med ditt personliga lösenord.

Om du inte har möjlighet att logga in på intranätet, kontakta Ildikó Pilán för underlag.

---

With the ever-growing presence of electronic devices in our everyday lives, it is compelling to investigate how technology can contribute to making our language learning process more efficient and enjoyable. We explore automatic approaches for modeling linguistic complexity at different levels of learning Swedish as a second and foreign language (L2). For these purposes, we employ Natural Language Processing techniques to extract linguistic features and combine them with machine learning methods. We study linguistic complexity in two types of L2 texts: those written by experts for learners and those produced by learners themselves. We investigate, moreover, this type of data-driven analysis for the smaller unit of sentences. Automatic proficiency level prediction has a number of application potentials for the field of Intelligent Computer-Assisted Language Learning, out of which we investigate two directions: locating learning materials suitable for L2 learners from corpora and the automatic evaluation of L2 texts. The research outcomes have been integrated and made freely available on an online learning platform.

Föreläsare: Ildikó Pilán, doktorand i språkvetenskaplig databehandling

Datum: 2018-01-18