Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Att synliggöra vokabulär

Licentiatseminarium

Elisabeth Ohlsson försvarar sin licentiatuppsats "Att synliggöra vokabulär - En kvantitativ studie av gymnasieelevers skrivuppgifter på svenska inom CLISS-projektets ram".

Licentiatuppsatsen beskriver en studie av CLIL- och icke-CLIL-elevers texter, skrivna på svenska. CLIL-eleverna ingick i CLISS-projektet under hela gymnasietiden, 2011-2014. Studien fokuserar på akademiskt skrivande på svenska där specifika lingvistiska drag i akademiska texter undersöks.

De två elevgrupper som ingår i studien, totalt 240 elever, består av en grupp som undervisas på svenska (icke-CLIL-gruppen) och en grupp som undervisas på engelska (CLIL-gruppen). Båda elevgrupperna följer läroplanen för gymnasiet (Lgy11, 2011) och har undervisning i svenska som skolämne.

I studien analyserades 520 uppsatser skrivna vid fyra olika tidpunkter under elevernas gymnasietid. Syftet var att studera elevernas produktiva vokabulär i skrivuppgifter. Kvantitativa mått, korpuslingvistiska metoder och lexikal profilering användes vid analys. Medelvärdet mellan CLIL- och icke-CLIL-grupperna användes för att studera skillnader mellan grupperna samt genusrelaterade skillnader.

Resultaten visar att det finns skillnader mellan båda grupperna. Pojkarna i CLIL-gruppen uppvisade högre medelvärden än flickorna i flera avseenden men höga individuella resultat hittades i båda CLIL-grupperna samt bland både pojkar och flickor. Resultaten indikerade också att specifika akademiska drag inte var vanligt förekommande vilket är en anledning till att fokusera på akademiskt skrivande och en medvetenhet om skolspråkets karaktär i undervisningen oavsett undervisningsspråk.


Opponent: Fil. dr Åsa af Geijerstam, Uppsala universitet
Examinator: Professor Tommaso Milani, Institutionen för svenska språket, Fil. dr Ann-Christin Randahl, Institutionen för svenska språket
Huvudhandledare: Fil. dr Sofie Johansson, Institutionen för svenska språket
Bihandledare: Docent Britt-Marie Apelgren, Institutionen för pedagogik och specialpedagogik

Föreläsare: Elisabeth Ohlsson

Datum: 2018-01-19

Tid: 13:15 - 16:00

Kategorier: Humaniora

Arrangör: Institutionen för svenska språket

Plats: Lennart Torstenssonsgatan 6-8
K332

Kontaktperson: Sofie Johansson

Sidansvarig: Webbredaktionen|Sidan uppdaterades: 2018-01-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?