Lisa Loenheim, slutseminarium

Lisa Loenheim, doktorand i nordiska språk, håller sitt slutseminarium.

Granskare: Eli Anne Eiesland, Høgskolen i Sørøst-Norge

Beskrivning
Slutseminariet behandlar mitt avhandlingsprojekt med arbetstiteln "Tolkning av sammansatta ord hos första- och andraspråkstalare av svenska". Avhandlingsprojektet innefattar en större, empirisk undersökning där jag analyserar hur 200 gymnasieelever med olika språklig bakgrund (L1/L2) tolkar etablerade och tillfälliga sammansättningar. Arbetet utgår från kognitiv teori och antagandet om att språkliga erfarenheter påverkar språkbrukares mentala lexikon genom minnesbefästning (eng. entrenchment) av frekvent upprepade språkliga instanser och mönster. I studien analyserar jag vilken inverkan befästning av å ena sidan lexikala enheter, å andra sidan mönster eller scheman har på informanternas sammansättningstolkningar.

Seminarieunderlag (kräver inloggning)

Föreläsare: Lisa Loenheim, doktorand i nordiska språk