Variation i pluricentriska språk: interaktion, nation och normer i finlandssvensk och sverigesvensk kontext

I forskningsprogrammet Interaktion och variation i pluricentriska språk (IVIP) undersöks interaktionella och pragmatiska mönster i videoinspelade finlandssvenska och sverigesvenska institutionella samtal i tre domäner: service, lärande och hälsovård.

Samtliga deltagare delar språk, svenska, men uppvisar en del pragmatisk variation i hur de orienterar sig mot varandra och det ärende som samtalet rör. I stort sett följer denna variation nationsgränserna där deltagare från Finland uttrycker sig något annorlunda jämfört med deltagarna från Sverige. Catrin Norrby kommer att illustrera detta i första hand med exempel från servicesamtal där kunder och personal uttrycker sociala handlingar som att hälsa, tilltala, be om en tjänst eller värdera något. I huvudsak pekar analyserna på att deltagarna från Sverige är mer orienterade mot att hantera interpersonella relationer än de från Finland som istället är mer fokuserade på att hantera ärendet.

Variationen i samtalen kan alltså inte förklaras av egenheter i språkets uttrycksmöjligheter i sig utan hänger snarare samman med den nationella sociokulturella kontexten och språkets pragmatiska sida. På seminariet kommer Catrin diskutera hur de sociala handlingar som uttrycks i samtalens mikrokontext kan relateras till mer övergripande kulturella preferenser som rör relationerna mellan individer, sociala institutioner och de sociala roller som därmed aktualiseras. För att förklara hur sådana preferenser traderas, skapas och återskapas, behövs ett reflexivt anslag: å ena sidan är det i den konkreta samtalsinteraktionen som institutionerna talas fram, å andra sidan har kulturella preferenser och normativa föreställningar i samhället betydelse för hur konkreta interaktioner gestaltas. Annorlunda uttryckt: Vilka förväntningar på hur man "ska" bete sig i en viss typ av social aktivitet demonstreras lokalt i samtalsinteraktionen? Och hur kan dessa kopplas till en mer global samhällskontext som den svenska respektive den finländska?

Genom att fokusera på nationella varieteter av ett pluricentriskt språk där de språkliga resurserna är gemensamma, kan de skillnader som trots allt finns öka vår förståelse för relationerna mellan interaktion, nation och kultur.

Forskningsprogrammet IVIP beskrivs närmare här.

Föreläsare: Catrin Norrby, Institutionen för svenska och flerspråkighet, Stockholms universitet

Datum: 2018-02-21

Kategorier: Humaniora, Språk