Ny skola och nya språk i Sverige

Den globala politiska situationen speglas i den lokala nordiska skolan. Det stora antalet barn och ungdomar som anlänt till de nordiska länderna under de senaste åren har i viss utsträckning lett till ändrade formuleringar i de mottagande ländernas regelverk, gett upphov till särskilda anpassningar inom utbildningsväsendet och i vissa fall förändrade sätt att tala om de barn och ungdomar som kommit.

Päivi Juvonen tar först avstamp i det temanummer om nyanlända barn och ungdomar i de nordiska länderna i tidskriften Nordand som Monica Axelsson och Päivi Juvonen redigerade 2016 och diskuterar vägar till likvärdig utbildning för och inkluderande undervisning av nyanlända elever i den svenska skolan ur ett nordiskt perspektiv. Därefter presenterar Juvonen kort ett nytt forskningsprojekt som fokuserar språkutveckling, ämnesutveckling och social inkludering av elever på gymnasieskolans språkintroduktionsprogram som startat vid Linnéuniversitetet 2018.

Föreläsare: Päivi Juvonen, Linnéuniversitet

Datum: 2018-03-28