Demonstrativ retorik: allt från festtal till rasistisk propaganda

Demonstrativ (epideiktisk) retorik handlar typiskt om att framställa någon i god eller dålig dager, speciellt då med hänsyn till egenskaper som förstånd, mod, uthållighet, rättskänsla, empati och allmänt omdöme. Både rasistisk och antirasistisk propaganda är därför i grunden demonstrativ retorik. Men demonstrativ retorik är också talekonsten vid offentliga ceremonier, som bröllop, begravningar, födelsedagar och prisutdelningar. Även här rör det sig ofta om att framställa någon i god eller dålig dagar, men det kommer till andra syften som att underhålla publiken eller att få den att känna gemenskap och förtröstan.

Föreläsare: Rudolf Rydstedt

Datum: 2018-02-20