Statens blick och statens kategorier: älvdalskans plats i svensk språkpolitik (1997–2017)

Språkpolitik handlar till stor del om att etablera och upprätthålla vissa synsätt på och indelningar av människor, av deras språkliga kapital och språkliga praktiker. Denna föreläsning diskuterar dessa frågor utifrån en studie av den debatt som förts kring synen på och klassificeringen av älvdalska (Karlander 2017).

Sedan åtminstone tidigt 2000-tal har älvdalskan funnits på den svenska språkpolitiska dagordningen. Frågan om vad älvdalskan är – ett språk, en dialekt eller någonting annat – förefaller den som vållat allra mest diskussion. I denna föreläsning erbjuds inget svar på denna fråga. Snarare försöker föreläsningen sig på att förstå varför frågor av detta slag varit så centrala i det språkpolitiska utbyte som förts kring älvdalskan. Föreläsningen resonerar om vad det inneburit för den svenska språkpolitiken att frågan vad älvdalskan är ställts och debatterats med relativt stor ihärdighet. Detta resonemang bygger dels på en genomgång av älvdalskans samtida språkpolitiska historia (1997–2017), dels en redogörelse för Bourdieus arbeten om staten (t.ex. Bourdieu 2012) samt för dessas användbarhet i analyser av språkpolitik.

Referenser
Bourdieu, P. 2012. Sur l´État. Paris: Editions Seuil.
Karlander, D. 2017. State categories, state vision and vernacular woes in Sweden´s language politics. Language Policy, ahead of print

Föreläsare: David Karlander

Datum: 2018-05-16