Itineraries of Protest Signage

Jackie Lou kommer och pratar på temat: Itineraries of Protest Signage: Semiotic Landscape and the Mythologizing of the Hong Kong Umbrella Movement

Mellan 26 september och 15 december 2014 protesterade över 10 000 personer i Hong Kong, nu allmänt känd som Paraplyrörelsen. Protesterna började efter att Kina utfärdade ett beslut om föreslagna reformer till Hongkongs valsystem. Reformerna kunde ses som mycket restriktiva och många menade att de motsvarade det kinesiska kommunistpartiets förhandsgranskning av kandidater.

Jackie Lou kommer under seminariet att undersöka och analysera hur demonstranternas protestskyltar mytologiserade rörelsen. Under seminariet kommer Lou argumenterar för att de semiotiska processerna och effekterna av protestskyltarna inte bara var viktiga för mobiliseringen under rörelsen utan även uppkomsten och förstärkningen av en "ny" Hongkongidentitet på lång sikt.

Abstract
From 26 September to 15 December 2014, more than 10,000 people in Hong Kong joined a large-scale sit-in protest at three key sites across the city, now commonly known as the Umbrella Movement. At peak times, protests drew up to 100,000 people to the hot spots in the financial and commercial districts in Admiralty, Causeway Bay and Mong Kok. The grassroots protest was largely peaceful and exceptionally orderly. Although it failed to reach its main stated objective of bringing genuine universal suffrage to the territory, it quickly came to be recognized as an unprecedented, epic event of great historical significance in Hong Kong's history. For many participants, the Umbrella Movement offered a glimpse and taste of Utopia, a sense of belonging to a community united by a shared ideal of democracy that drove them out of their homes to live together in the city streets for 81 days. Yet, Utopia is "an impossible luxury" not because it was short-lived, but because for Barthes¿s (1984 [1954]) mythologist, truths and lies are both myths, woven together by webs of signs.

In this paper, we track the itineraries (Scollon 2008) and resemiotizations (Iedema 2003) of the protest signage to show how they mythologized the Movement by "branding space", "regulating and disciplining actions", and "unifying the voice of protest". We argue that the semiotic processes and effects involved in the emplacement and widespread distribution of the protest signage were not only key in the mobilization during the Movement but also the emergence and reinforcement of a "new" Hongkonger identity in the long run.

Selected References
Barthes, Roland. 1984 [1954]. ¿Myth Today.¿ In Mythologies, translated by Anette Lavers. New York: Hill and Wang.
Iedema, Rick. 2003. ¿Multimodality, Resemiotization: Extending the Analysis of Discourse as Multi-semiotic Practice¿. Visual Communication 2 (1): 29¿57.
Scollon, Ron. 2008. ¿Discourse Itineraries: Nine Processes of Resemiotization.¿ In Advances in Discourse Studies, ed. by Vijay Bhatia, John Flowerdew, and Rodney H Jones, 233¿44. London: Routledge.

Föreläsare: Jackie Lou, Department of Applied Linguistics and Communication, University of London

Datum: 2018-05-07

Kategorier: Humaniora, Språk