Öppet seminarium om kvalitetssäkring av forskning och samverkan

Samverkan och samhällspåverkan prioriteras alltmer på såväl nationell och internationell nivå. Detta framgår inte minst i den aktuella forskningspolitiska propositionen Kunskap i samverkan: för samhällets utmaningar och stärkt konkurrenskraft men även i diskussioner inför planering av det kommande Europeiska unionens ramprogram för forskning och innovation, FP9.

Hur kan samverkan och samverkanskvalitet i forskning mätas och utvärderas? Vetenskapsrådet (VR) har fått regeringens uppdrag att definiera tänkbara indikatorer för lärosätenas samverkansuppdrag. Samtidigt har Universitetskanslersämbetet (UKÄ) fått i uppdrag att se över lärosätenas kvalitetssystem för forskning. Resultaten av dessa uppdrag offentliggörs 6:e april i år. Kvantifiering av samverkan och samverkanskvalitet i forskning är ytterligare aktuellt då flera svenska lärosäten planerar eller arbetar med egna kvalitetsutvärderingar av forskning, t.ex. KoF17 (Kvalitet och förnyelse 2017) vid Uppsala universitet och RED19 (Research evaluation for development 2019) vid Göteborgs universitet.

Vid seminariet presenterar UKÄ och VR förslag till kvalitetssäkringssystem och samverkansindikatorer för forskning. Därefter diskuteras följande frågeställningar:

Hur säkrar vi att samverkansuppdraget beaktas i kvalitetsutvärdering av forskning?
Hur förhåller vi oss till olika typer av samverkansindikatorer?

Föreläsare: Kristina Tegler Jerselius, Universitetskanslerämbetet (UKÄ) och Johan Fröberg, Vetenskapsrådet (VR)

Datum: 2018-04-27

Kategorier: Universitetsgemensam

Plats: Torgny Segerstedts-salen, Universitetsplatsen 1, Vasaparken

Ytterligare information:
Inbjudan oppet seminarium om kvalitetssakring av forskning och samverkan 27e april 2018.pdf

Sista anmälningsdag: 2018-04-20 kl. 23:59.

Kontaktperson: Jenny Lindström

Antal platser: 80 (Varav 28 är bokade)

Registreringstiden för detta evenemang har gått ut