Om Clas Bjerkander, komminister och naturforskare på Kinnekulle

Under seminariet diskuterar Lena Rogström, Hans Landqvist och Greta Horn de kategorier de använder för att analysera Bjerkanders rön i Kungliga Vetenskaps Academiens Handlingar (KVAH).

1700-talet är det sekel då det vetenskapliga skrivandet på svenska tar fart. En bidragande
orsak var att Kungliga Vetenskapsakademien (KVA) instiftades 1739 och att språket i Kungliga Vetenskapsakademiens Handlingar (KVAH) redan från starten var svenska. Handlingarna gavs ut mellan 1739 och 1854, och de är ett intressant och viktigt material i studiet av det (natur)vetenskapliga skrivandet på svenska (jfr Teleman 2011).

En av bidragsgivarna till KVAH är Claes Bjerkander (1735–1795). Han verkade som präst i Västergötland och på ett tidstypiskt sätt förenade han (natur)vetenskapliga studier med sitt kyrkliga värv. Han utsågs till ledamot av KVA 1778 och bidrog med inalles 49 s.k. rön i KVAH (Aurivillius u.å.). En ingående beskrivning av Bjerkanders liv och leverne ges av Ekman (2015).

Ekman ger en god bakgrund till den vetenskapliga strävan, i kombination med vardagliga utmaningar, som kännetecknade tillvaron för många vetenskapligt intresserade personer utanför universitetsstäderna under 1700-talet. Genom sina insatser bidrog dessa personer till att skapa och bygga upp den litteratur som kan betraktas som grundvalen för den
vetenskapliga artikeln på svenska (jfr Fries 1996, Gunnarsson 1987, Teleman 2011). Några språkvetenskapliga perspektiv på just Bjerkanders rön i KVAH har dock hittills inte redovisats.

Syftet med denna studie är att klarlägga hur Bjerkander förstår och konstruerar vetenskapliga
texter på svenska genom sina rön i KVAH. För att uppnå syftet utgår vi från två frågor:

- Hur konstruerar Bjerkander sig själv som vetenskapsman (jfr Kivilehto & Koivisto 2017)?
- Hur positionerar Bjerkander sig gentemot andra forskare (jfr Sörlin 1994)?

Materialet studien utgörs av Bjerkanders 49 rön i KVAH. För analysen hämtas viss metodisk inspiration från Teleman (2011:71–75). Studien ingår som en del i det större projektet Från Rön till Vetenskap, som syftar till att kartlägga det vetenskapliga skrivandet
och KVAH.

Nedan finns bifogade filer, abstrakt, kategorierna, och de tre rön som kommer analyseras under seminariet.

Abstrakt

Analyskategorier

Slö-Hafre Masken; beskrifven af CLAS Bierkander (1778)

Hafre-Masken; Beskrifven af CLAS BJERKANDER (1781)

Musca subcutanea, eller En ny och obeskrifven Fluga uti Korn-bladen; Funnen af CLAS BJERKANDER (1793))

Väl mött i entomologins och texternas tecken!

Föreläsare: Lena Rogström, Hans Landqvist och Greta Horn

Datum: 2018-04-27