Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Det akademiska skrivandets politiska ekonomi I

Seminarium

Första seminariet i en ny universitetsgemensam serie om det akademiska skrivandets politiska ekonomi.
Alla intresserade är välkomna!

Varför skriver vi? Vilka sociala och ekonomiska strukturer påverkar varför, hur och vad vi skriver, liksom hur det sprids och värderas?

Som akademiker utgör skrivandet en central social praktik. Vid sidan om de muntliga presentationerna på seminarier och konferenser har den akademiska publikationen alltid varit en självklar genre och medium för att delta i det akademiska samtalet och sprida ny kunskap. På senare år har dock alltmer fokus flyttats till publikationen, och framförallt en specifik form: den sakkunniggranskade internationella tidskriftsartikeln. Vår sociala status och vårt värde som akademiker bedöms i ökande utsträckning utifrån hur många sådana artiklar vi producerar. Parallellt har det blivit allt vanligare att akademiker också skriver bloggar och presenterar sin forskning på breda sociala media som Facebook och Twitter, liksom på sociala media specifikt designade för akademin, såsom Academia.edu och Researchgate.net. Dessa media utvecklar kontinuerligt nya förfinade instrument som mäter och värderar enskilda forskare utifrån deras aktivitet och publikationer. En del av oss är med, andra inte. En del vet hur man ska hantera dessa nya medier för att optimera spridningen av sina publikationer, andra inte. Det är därför angeläget att ta ett samlat kritiskt grepp kring det akademiska skrivandets politiska ekonomi och relaterade saker som vår yrkesidentitet och de värderingssystem, meriteringsmekanismer och publikationsstrategier som styr centrala beslut i vår vardagliga praktik.

Detta seminarium inleder en ny universitetsgemensam seminarieserie där vi kommer att fördjupa oss i frågorna om varför, vad och hur vi skriver, hur det sprids och värderas, och vad som styr det. Eftersom serien är öppen för alla anställda på GU och vi hoppas på en bred uppslutning vill vi på detta första seminarium ge utrymme för att diskutera våra olika erfarenheter och tillsammans planera våra fortsatta aktiviteter.

Att läsa inför seminariet:

Armstrong, Jan. 2010. Political Economy of Academic Writing Practices, Journal of Thought, Spring-Summer 2010, 55-70, http://www.journalofthought.com/Issues/2010vol45issue12pdf/13armstrong.pdf

Buranyi, Stephen, 2017-06-27, Is the staggeringly profitable business of scientific publishing bad for science? https://www.theguardian.com/science/2017/jun/27/profitable-business-scientific-publishing-bad-for-science


Datum: 2018-09-06

Tid: 15:15 - 17:15

Kategorier: Forskning, Humaniora, Universitetsgemensam

Arrangör: institutionen för språk och litteraturer och institutionen för svenska språket

Plats: Humanisten, Lundgrensgatan 1B
C364

Kontaktperson: Johan Järlehed

Sidansvarig: Webbredaktionen|Sidan uppdaterades: 2018-01-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?