Norsk normeringshistorie i ordbokformat

Den norske normeringshistorien begynner tidlig på 1900-tallet og kjennetegnes av hyppige rettskrivingsrevisjoner helt fram til i dag. Den viktigste grunnen til de tallrike revisjonene av begge de norske skriftspråkene (bokmål og nynorsk) var den offisielle språkpolitikken, der målet (fram til 2002) var å gjøre de to skriftspråkene mer lik hverandre, slik at de til slutt ville smelte sammen til ett. Dette språkplanleggingstiltaket førte til en rekke endringer i skrive- og bøyingsmåte av svært mange lemma, men vi har så langt ingen detaljert samlet framstilling av den norske normeringshistorien i ordbokform.

I foredraget vil vi utdype den norske normeringshistorien og presentere løsninger til hvordan normeringshistorien kan se ut i et elektronisk ordbokformat og gjøre sammenligninger med Svenska Akademiens SAOLhist (http://spraakdata.gu.se/saolhist/).

Alla intresserade är hjärtligt välkomna!

Föreläsare: Dagfinn Rødningen och Knut E. Karlsen (Språkrådet, Norge)

Datum: 2018-09-26

Kategorier: Språk, Humaniora