Den tvåspråkiga lexikografins utmaningar förr och nu

Den elektroniska tekniken och det digitala publikationsformatet innebär stora förändringar för lexikografin. Inte minst gäller detta den tvåspråkiga lexikografin och de tvåspråkiga ordböckerna.

På seminariet kommer jag dels att ge en kort översikt över den svenska lexikografins historiska utveckling, med fokus på de tvåspråkiga ordböckerna, dels att beskriva läget för den tvåspråkiga lexikografin idag. Främst gäller det då den utmaning som det innebär att anpassa den lexikografiska beskrivningen och datamängdens struktur till den flexibilitet som kan byggas in i det digitala användargränssnittet. Den tvåspråkiga lexikografiska beskrivningen kan nu läggas till grund för kontrastiva undersökningar av helt andra slag än den traditionella tvåspråkiga ordboken har kunnat erbjuda.

Föreläsare: Anna Hannesdóttir

Datum: 2018-10-17