Grammatik i samtalsyttranden

Per Linell, professor emeritus i kommunikation vid Göteborgs universitet, håller ett seminarium där han på grundval av autentiska samtalsdata kommer att argumentera för att det finns språksystem som genomsyrar yttrandepraktikerna.

Per Linell menar att dessa språksystem förmodligen är mindre omfattande och mer lokala än vad lingvister i allmänhet antagit. Under seminariet kommer Linell att diskutera vad som konkret måste inkluderas i en grammatik som man måste anta att samtalsdeltagare upplever och bygger sina erfarenheter av språkande på (fenomenologisk grammatik). Förslaget utgår ifrån att grammatiken främst omfattar metoder att lösa olika typer av kommunikativa uppgifter ("projekt").

Föreläsare: Per Linell, professor emeritus i kommunikation vid Göteborgs universitet

Datum: 2018-10-04

Kategorier: Humaniora, Språk, Lingvistik