Afasi, multimodalitet och kollektiv litteracitet?

Vilken betydelse har litteracitetspraktiker för personer som förlorat sitt verbala språk, dvs lever med afasi? Hur ser dessa praktiker ut när en hel grupp delar språkförlusten?

Helena Taubner berättar om en pågående etnografisk studie där hon har följt en grupp personer som går en afasilinje på en folkhögskola. Hon levde med gruppen under tre veckor och samlade data i form av fältanteckningar, video- och ljudinspelningar och fotografier. Den pågående analysen visar att gruppens litteracitetspraktiker i hög utsträckning liknar praktikerna hos "alla andra" - skrivande och läsande sker på skärm snarare än på papper; gränsen mellan online och offline suddas ut; multimodalitet spelar en betydande roll. Utöver detta pekar resultatet på kollektiva multimodala litteracitetspraktiker, som verkar skapa mening för gruppen på ett sätt som i viss mån kompenserar för deras verbala svårigheter. Under seminariet visar Helena utdrag ur datamaterialet och hon tar gärna emot synpunkter och frågor.

Helena Taubner är doktorand i Hälsa och livsstil med inriktning handikappvetenskap vid Högskolan i Halmstad (med huvudhandledare Åsa Wengelin). Hon har en magisterexamen i datalingvistik från Göteborgs universitet (år 2000) och en magisterexamen i handikappvetenskap från Högskolan i Halmstad (år 2013). Under tio år (2000-2010) arbetade hon som adjunkt i datapedagogik vid Högskolan i Skövde.

Föreläsare: Helena Taubner, doktorand i Hälsa och livsstil med inriktning handikappvetenskap vid Högskolan i Halmstad

Datum: 2018-10-12

Kategorier: Humaniora, Språk