Lexikal ersättning – varför, hur och hur fort har färgtermer bytts ut i svenska?

Susanne Vejdemo från Stockholms universitet diskuterar en fallstudie om lexikal ersättning för svenska färgtermer (lila, violett, gredelin, rosa, skär, ceris) och hur olika typer av språkkällor visar olika tröghet i när och hur de noterar språkförändringar.

Resultat från experiment med talare av olika generation kan vägas samman med två hundra år av språkdata från skönlitteratur, lexikon, ordböcker och svenska floror, för att ge en mer heltäckande bild av förändringen. Resultatet bekräftar inte bara tidigare forskning i färgdomänen (det är inte förvånande att just violett byttes ut mot lila, eller skär mot rosa) och visar på nya rön - som att röd inte samma sak för svenska 20-åringar som svenska 60-åringar idag.

Seminariet arrangeras i samarbete med
Centrum för digital humaniora. Kontaktperson: Nina Tahmasebi.

----------------
Vi bjuder på lunchmacka. Mejla Louise Holmer om du vill ha en macka.

Föreläsare: Susanne Vejdemo

Datum: 2018-11-06