Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Anders Agebjörn, mittseminarium

Seminarium

Anders Agebjörn presenterar sitt pågående avhandlingsprojekt Bestämdhetens form och betydelse hos rysktalande inlärare av svenska.

Projekt undersöker bestämdhetens form och betydelse hos inlärare av svenska som saknar artiklar i sitt förstaspråk. Syftet är att bidra till en bättre förståelse för andraspråket som kognitivt fenomen. Den övergripande frågan är hur bestämdhetens form och betydelse utvecklas över tid och hur dessa två typer av kunskap relaterar varandra. Andra frågor som undersöks är följande: 1) Hur ser utvecklingen ut i produktion respektive perception? 2) Vilken är relationen mellan medveten och omedveten kunskap om form respektive betydelse? 3) Hur påverkar arbetsminne och språkbegåvning inlärning av medveten och omedveten kunskap om form och betydelse? 4) Hur påverkar ett andraspråk inlärningen av ett tredjespråk?

Metoden är experimentell. Jag har följt vitryska studenter som läser svenska på nybörjarnivå i Minsk (n = 26). För att få en bild av en potentiell långsiktig utveckling har jag, vid ett tillfälle, även testat studenter som läser svenska på en mer avancerad nivå (n = 26). Deras förstaspråk är ryska och vitryska, språk utan obligatorisk markering av bestämdhet. De har tidigare lärt sig engelska, ett språk som, likt svenskan, uttrycker bestämdhet obligatoriskt men där den strukturellt uttrycks annorlunda än i svenskan. I testen har bestämdhetens betydelse operationaliserats som identifierbarhet, dess form som artikel-adjektiv-kongruens. Produktion testades med en kommunikativ kartuppgift, perception med två reaktionstidstest. Vidare fick deltagarna göra flervalstest där de också fick förklara sina val av grammatiska former. Dessutom testades deras användning av artiklar i engelska (endast nybörjargruppen), deras språkbegåvning samt deras arbetsminne.

Under seminariet kommer en del preliminära resultat att presenteras. Jag kommer också att diskutera metodologiska och teoretiska problem jag behöver förhålla mig till under mitt fortsatta arbete med projektet.

Föreläsare: Anders Agebjörn, doktorand i svenska som andraspråk

Datum: 2018-11-26

Tid: 13:15 - 15:00

Kategorier: Svenska, Språk, Humaniora

Arrangör: Institutionen för svenska språket

Plats: Lennart Torstenssonsgatan 6-8
L308

Kontaktperson: Stina Ericsson

Sidansvarig: Webbredaktionen|Sidan uppdaterades: 2018-01-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?