Tackling grammatical change from different perspectives

Evie Coussé på institutionen för språk och litteraturer håller seminarium om språkförändring ur ett kognitivt och konstruktionsgrammatiskt perspektiv.

Abstract
A central question in historical linguistics is how new grammatical elements come into being and how they change in the course of their existence. This area of research has been dominated by grammaticalization research in the nineteen eighties and nineties. Grammaticalization is commonly defined as the process whereby lexical elements start to take up grammatical functions and once grammaticalized continue to develop new grammatical functions. Since the turn of the millennium, there is a shifting interest from the grammaticalizing element to the construction in which this elements starts to function. The notion of construction in this line of research is increasingly understood in the framework of construction grammar, i.e. it is defined as a form-meaning pairing. This presentation will address the question how grammaticalization research and diachronic construction grammar intersect and how a diachronic construction grammar approach may advance our understanding of changing grammar. These theoretical reflections will be illustrated with a number of case studies on the development of the have perfect in Germanic. The presentation will be held in English. Questions may also be taken in Swedish.

Föreläsare: Evie Coussé, institutionen för språk och litteraturer

Datum: 2019-02-04