Om synen på språklig kompetens i relation till sfi-studerande

Maria Rydell från Stockholms universitet håller seminarium där hon presenterar delar av sin avhandling som handlar om konstruktioner och uppfattningar av språklig kompetens i relation till vuxna andraspråkstalare på sfi (utbildning i svenska för invandrare).

Vuxna invandrares språkkunskaper tillmäts idag ett allt större symboliskt värde och att vara bra på svenska lyfts ofta fram av nyanlända som något åtråvärt. På seminariet kommer jag att presentera delar av min avhandling som handlar om konstruktioner och uppfattningar av språklig kompetens i relation till vuxna andraspråkstalare på sfi (utbildning i svenska för invandrare). Språktestning och språkliga bedömningar utgör särskilda praktiker då uppfattningar om språklig kompetens aktualiseras. Avhandling studerar därför bedömning och testning av muntlig färdighet närmare. Jag kommer bland annat diskutera hur olika ideologier kring vad det innebär att vara "en kompetent språkbrukare" synliggörs i testsituationer och i gruppintervjuer med sfi-studerande, både metapragmatiskt och interaktionellt.

Föreläsare: Maria Rydell, Stockholms universitet

Datum: 2019-02-13