Dialekttrender i Alingsåstrakten

Anna Gunnarsdotter Grönberg håller arbetsseminarium om dialekttrender i Alingsåstrakten.

Abstract
Dialektbruk bland ungdomar i Västsverige, särskilt med Göteborg som utgångspunkt, har studerats sedan nittiotalet, från Grönberg (1997) till Gross (2018). Mitt avhandlingsmaterial består av intervjuer med 97 gymnasister i Alingsås, inspelade -98. (Grönberg 2004.) Nu har det gått ca tjugo år och det är dags för en longitudinell studie. Alla informanter gick på samma skola i Alingsås men dom bodde i fem olika kommuner. Informanterna som bodde längst i nordväst, i Sollebrunn och Essunga, skilde ut sig på ett oväntat sätt. Dom bodde lika långt från Göteborg som informanterna i Vårgårda och Herrljunga längst i nordost, men uppvisade nästan lika hög andel göteborgska drag som dom som bodde söder om Alingsås. Sollebrunn valdes därför som en av de orter där ungdomar intervjuades -07 inom projektet Dialektutjämning i Västsverige. (Svahn & Nilsson 2014.)

2019–2020 ska jag göra nya inspelningar i Alingsås och Sollebrunn och jämföra dom med materialen från -98 och -07. I första hand ska nya informanter intervjuas för en s.k. trendstudie, men jag kommer även att försöka spåra några av dom som deltagit tidigare för att göra en s.k. panelstudie. Inför uppföljningen förväntar jag mig att andelen västgötska drag har minskat i hela området men att inslaget av göteborgska har ökat i Alingsås till samma nivå som i Sollebrunn -98. Men det är inte självklart längre vilken göteborgska som påverkar. Gross (2018) har analyserat vokalvariation bland ungdomar i Göteborg idag och även där har dialekten ändrats under de senaste tjugo åren.

Under seminariet ska jag dels presentera resultat från tidigare undersökningar och mål med det nya projektet; dels vill jag i dialog med seminariedeltagarna diskutera insamlingsmetoder, deras egna reflektioner över dagens göteborgska och västgötska, tänkbara språkliga och utomspråkliga variabler med mera.

Referenser
Gross, Johan 2018. Mapping vowels: Variation and change in the speech of Gothenburg adolescents. Göteborg.
Grönberg, Anna Gunnarsdotter 1997. "Arvet från Albert och Herbert till Robert." Om ungdomsspråket i Göteborgsregionen. I: Kotsinas et al. (red.). Ungdomsspråk i Norden. Föredrag från ett forskarsymposium. Stockholm. S. 111-120.
Grönberg, Anna Gunnarsdotter 2004. Ungdomar och dialekt i Alingsås. Göteborg.
Svahn, Margareta & Jenny Nilsson 2014. Dialektutjämning i Västsverige. Uppsala.

Föreläsare: Anna Gunnarsdotter Grönberg

Datum: 2019-03-01