Nätverkets betydelse för framväxt av terminologi och genre i KVAH

Lena Rogström presenterar sitt arbete med Kungliga Vetenskapsakademiens handlingar där hon främst intresserar sig för framväxten av terminologi.

Abstract
Efter min tid som prefekt har jag fått extra forskningstid under ett år vilket gett mig möjlighet att fortsätta att arbeta med Kungliga Vetenskapsakademiens Handlingar. Jag intresserar mig främst för framväxten av terminologi och jag har begränsat mig till texter om insekter. På seminariet tänkte jag presentera en pilotstudie som jag gjort om beteckningar för kroppsdelar på insekter. Utifrån preliminära resultat stärks idén om att betrakta termerna som en del av den lexiko-grammatiska nivån i det som kom att bli en vetenskaplig genre i KVAH. Jag vill gärna diskutera denna idé med er på seminariet utifrån min pilotundersökning. Hela pilotstudien finns i en GU-ISS-rapport på länken http://hdl.handle.net/2077/58626.

En kompletterande idé är också att se framväxten av svenska, entomologiska termer som ett resultat av arbetet i ett vetenskapligt nätverk. KVAH:s texter är skrivna i ett speciellt sammanhang, författarna kände varandra och verkade i olika konstellationer där väl Linné under början av perioden var den stora fixstjärnan. Man läser varandras texter, man hänvisar till varandra, och för en del ledamöter och författare var den skriftliga kommunikationen och de tryckta texterna det enda medlet för kontakt. Bjerkander verkade t.ex. hela sin aktiva tid från Kinnekulle utan att sätta sin fot i Stockholm. Han publicerade ändå 43 rön och kunde därmed påverka andra med sina texter samtidigt som vi vet att han säkert påverkades av andra genom sitt flitiga läsande på berget. Denna nätverkstanke kommer jag också att presentera genom en pytteliten studie som jag förhoppningsvis hinner att genomföra till den 15/3, baserad på rön av Linne, Rolander och de Geer.

Föreläsare: Lena Rogström

Datum: 2019-03-15