Språkliga behov i danskundervisningen

Martin Carlshollt Unger håller seminarium om hur man utvecklar nya metoder för behovsanalys i språkkurser.

I doktorandprojektet Sproglige behov i danskundervisningen undersöker Martin Carlshollt Unger hur man utvecklar nya metoder för behovsanalys i språkkurser och i samband med detta, hur utvecklingen av sådana kurser och deras didaktiska organisation kan förbättras.

Carlshollt Unger samlat in kvantitativa data via frågeformulär (Dörnyei, 2003) och kvalitativa data med hjälp av semistrukturerade intervjuer (Kvale & Brinkmann, 2009; Glinka, 2016) genom en metodisk triangulering (Elsner & Viebrock, 2015; Flick, 2011; Long, 2005; Brown 2016). De semitrukturerade intervjuerna är huvuddelen av de insamlade uppgifterna och trianguleringen har genomförts i ett pilotprojekt, en huvudstudie och ett metodtest. I den kvalitativa datainsamlingsprocessen intervjuades tre olika informantgrupper: elever som deltog i danskkursen Dansk för kunskapsarbetare (DFV), deras lärare och administrativ personal från KU, som alla har arbetsrelaterad kontakt med studenterna. Informantgrupperna fick olika uppsättningar frågor vars syfte var att belysa deras allmänna erfarenhet av språkundervisning och lärande samt deras specifika erfarenheter av danskundervisning inom Danskutbildning 3.

Under seminariet kommer begreppet "behov" i samband med språkkurser vara centralt och en första preliminär beskrivning av analysresultaten av intervjuerna med alla tre informantgrupperna från pilot- och huvudundersökningen kommer att presenteras. Med hjälp av kritisk diskursanalys (Fairclough, 1992, 1995a och 2003) undersöks hur informanterna inom en behovsbaserad diskurs för skräddarsydda arbetsmarknadsorienterade danska språkkurser definierar begreppet "språkliga behov", beskriver språkbehoven i förhållande till DFV-kursen och hur de bygger sin bedömning av behovsanalyser som ett verktyg för att organisera språkkurser.

Föreläsare: Martin Carlshollt Unger

Datum: 2019-04-10