Att enas om ordval och definitioner. Samtalslaboration med data från terminologisamtal

I Sverige finns ett fåtal professionella terminologer som hjälper organisationer att reda ut innebörden av och relationen mellan centrala fackbegrepp och att ta fram termordlistor med definitioner. Det finns ingen särskild terminologutbildning, utan oftast har terminologerna gått en språkkonsultutbildning eller annan språkvetarutbildning, och sedan skolats i terminologiarbetets metoder på det nu nedlagda Terminologicentrum (TNC) eller på någon av de få arbetsplatser som har en terminologiavdelning. Rent praktiskt är en central del av detta arbete att leda möten där olika experter från det aktuella fackområdet får bidra med sin ämneskunskap och sina begreppsliga intuitioner, så att dessa med terminologens hjälp kan systematiseras i begreppsträd och välfungerande termer och definitioner.

I projektet Termer blir till ¿ terminologiarbetets möten undersöker vi hur dessa multiprofessionella möten går till. Fokus ligger på vad terminologen gör och bidrar med i dessa möten och på hur det går till när experter från olika fält ska försöka enas om vad ett visst uttryck egentligen betyder, till exempel mjuk kompetens, eller bestämma om ett visst uttryck, som akademisk utbildning, borde få bli en egen termpost i en termordlista för högskolesektorn. På samtalslaborationen den 26 april kommer vi att arbeta videomaterial från några av dessa möten.

Föreläsare: Ylva Byrman

Datum: 2019-04-26