Satir, språk och samhällskritik i Liv Strömquists tecknade serier

Under senare år har vi sett en boom av feministiska tecknade serier för vuxna i Sverige. Dessa spelar i dag en stor roll i kulturen som medium för politisk satir, samhällskritik och politisk aktivism. Seriekonstnärer som Liv Strömquist framstår som viktiga opinionsbildare, inte minst bland unga människor.

Föreläsningen hålls av tre forskare inom det nya tvärvetenskapliga projektet Feministiska svenska tecknade serier som medium för politisk aktivism och kritik. Margareta Wallin Wictorin kommer att tala om bilderna, Kirsti Beers Fägersten om språket och Anna Nordenstam om samhällskritiken i serierna.

Föreläsare: Anna Nordenstam, docent i litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet, Kristy Beers Fägersten, professor i engelska med lingvistisk inriktning vid Södertörns högskola samt Margareta Wallin Wictorin, docent i konst- och bildvetenskap vid Karlstad universitet,

Datum: 2019-10-03

Kategorier: Humaniora

Plats: Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori (FLoV)