Dom, de och dem i förändring eller förädling?

Susanna Karlsson & Anja Malmberg, Institutionen för svenska språket, GU: Dom, de och dem i förändring eller förädling?

I det här seminariet behandlar vi två olika men besläktade aspekter av språkvårdsproblematiken kring de/dem/dom. Seminariet består av två delar. Det första är en genomlysning av hur offentlig debatt kring frågan har sett ut under 1950-2016. Den andra diskuterar hur problematiken presenteras och diskuteras i läroböcker för högstadiet och gymnasiet. Seminariet tar sin utgångspunkt i å ena sidan vilka ideologier eller värdesystem som ligger till grund för debatterna, och å andra sidan vilka grammatiska redskap eleverna presenteras för.

Föreläsare: Susanna Karlsson, lektor, och Anja Malmberg, lektor, båda vid Institutionen för svenska språket på Göteborgs universitet.

Datum: 2019-11-22

Kategorier: Humaniora