Connecting digital textual editing with historical lexicography

Tarrin Wills, redaktör för fornnordisk ordbok, håller ett seminarium om Lexicon Poeticum-projektet.

The Lexicon Poeticum project is envisaged as the poetic complement to the Dictionary of Old Norse Prose. It is connected to the Skaldic Project, which is in the process of digitally editing the largest corpus of Old Norse poetry, and plans also to build on other digital editions of poetic texts in Old Norse. Lexicon Poeticum links headwords to the words of the corpus itself and its manuscript variants, providing a digital connection between the dictionary and its material record. There are number of technical and conceptual challenges to how this process functions, particularly as both projects are proceeding in parallel. This paper will discuss some of these challenges and how historical lexicography can build on emerging high-quality digital textual corpora.

Skaldic Project
The Lexicon Poeticum